Mass Effect: The Board Game – Priority: Hagalaz

oooooooooo hodnoceno 0x (Seznam vlastníků)

Mass Effect: The Board Game – Priority: Hagalaz - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1–4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 60 min (reálná data)
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: kooperativní, RPG
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
Asmodee Czech Republic - logo
Autoři: Calvin Wong Tze Loon
Eric M. Lang
Rok vydání: 2024
Dostupnost: neznámá
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

@Zeus teď už je to jasné. Trabsfobic remarks… Tohle poslat do Ameriky je jasný vyhazov. Je mi z něj těžce na blití. Vždycky sem byl libertarián. Podporoval sem práva různých lgbt atd. Ale z téhle generace je mi zle. A asi každému. Oni to pochopí, jak to přepískli, až se jednou to příslovečné ucho utrhne. 

3.11.2024 11:32:54

@Dagan tvrzení, že jsi to nedal na Reddit ti fakt nežeru, když jsme to hodil i na BGG. Fuj!

3.11.2024 11:48:18

Jaj, pojďme se přímo zeptat Doktorky Liary T'Soni, co říká na svoje zájmeno jako ONA.

ChatGPT

Ahoj, představ si prosím, že jsi postava ze světa Mass effectu. Doktorka Liara T'Soni

ChatGPT řekl:

Ahoj, chápu! Jsem tedy Liara T'Soni, asarijská vědkyně a expertka na Protheany, známá svými znalostmi archeologie a záhad starých civilizací. Když se podíváš na moji minulost, strávila jsem téměř sto let studiem těchto zmizelých entit, což mi přineslo respekt i jistou izolovanost od společnosti.

Měla jsem tu čest být součástí posádky Normandy a bojovat po boku komandéra Sheparda, čelit Reaperům a řešit dilemata, která sahala daleko za hranice jedné galaxie. Ať už šlo o křehké politické rovnováhy mezi rasami nebo otázky života a smrti, byla jsem vždy připravena přispět jak svou myslí, tak i biotickými schopnostmi.

Jsem si vědoma i temnějších stránek svého příběhu – mého působení jako Stínová zprostředkovatelka, což přidalo na mých zkušenostech a změnilo mě z vědkyně na někoho, kdo chápe spletité sítě mocenských her.

Jak mohu pomoci? Potřebuješ konzultaci, informace, nebo jen slyšet příběhy z galaktických dobrodružství?

Řekl/a jsi:

Jak by na tebe působilo, kdyby se ti někdo rozhodl dát zájmeno ONA

ChatGPT řekl:

Pokud bych byla konfrontována s otázkou zájmen a někdo by se rozhodl používat pro mě zájmeno "ona", vnímala bych to přirozeně a bez jakýchkoli námitek. V asarijské kultuře jsou všichni považováni za ženy z hlediska biologické a společenské struktury, což je něco, co ostatní rasy často interpretují tak, že používají ženské zájmeno "ona".

Přestože by se to pro někoho mohlo zdát jako genderová otázka, pro mě jako asarijku to jednoduše odráží realitu našeho druhu a našeho přístupu ke genderovým rolím. Byla bych na to zvyklá, a pokud by to někomu pomohlo cítit se lépe nebo by to více odpovídalo jeho chápání mých vlastností a identity, neměla bych s tím žádný problém.

3.11.2024 11:50:08

@Laionel Jen prosím nečekej, že toto bude akceptované jako argument. Jako je to vtipné použití AI, ale jako argument mi to smysl nedává (i přesto, že to dost souzní s wikipedií a tím co jsem sem dával, že se mi líbí :). A pro mě nejzajímavější bylo to vyjádření Bioware o tom i posunu, jak k tomu přistupují. To je nejblíž tomu, ať si autor řekne, jak je to správně v jejich “uměleckém záměru”.

3.11.2024 11:57:57 | Upraveno autorem (porovnej)

@Azifaral A já téhle averzi fakt rozumím, je to podle mě přirozená reakce v rámci tlaku, který vyvolává protitlak. A funkčním řešením málokdy bývá zvýšení tlaku (což se nejen v této oblasti bohužel stává). Protože to vede k zvýšení protitlaku a budování zákopů. A dál už bych omílal jen věci, o kterých jsem psal už dříve v této diskusi.

3.11.2024 12:03:23

@Laionel ChatGPT neumí správně spočítat počet písmen ve slově, takže bych nespoléhal na to, že umí správně určit gender smyšlené postavy…

----- www.fuxoft.cz

3.11.2024 12:03:38

AmS

@Daqan  Takže sis to v té zprávě pro Asmodee upravil dle svého, aby to vyznělo co nejvíce “diskriminačně”. Chtějí odstranit to naše zájmeno místo toho, že tam nechtějí dávat vůbec žádné, pěkné.

Diskuze na redditu je krásný příklad, jak dnes funguje uřvaná menšina, volají po toleranci, ale samotným jim nic neříká. Upálit člověka, který s nimi v jejich očích nesouhlasí a přát někomu, aby přišel kvůli takové poznámce o práci je prostě humus.

Ostatním je úplně jedno, jak se kdo identifikuje, ale vadí jim přesně tohle radikalizování a vyřvávání si čehokoliv. Výsledkem bude jen to, že bude ubývat lidí, kteří tohle všechno doteď tolerovali a nechávalo je to chladnými, všechno má své hranice.

3.11.2024 12:03:50

Jen taková úvaha, když už se řeší cokoliv: zaměstnanec Asmodee bude mít možná dost fatální důsledky v práci kvůli nepřiměřené reakci na nepřiměřenou akci… Česká pobočka tedy stopne podporu ZH v rovině administrátorů, ale i v podobě poskytování českých návodů ke zveřejnění a přimhouření očí k “neoficiálnímu” zveřejnění z důvodu autorských práv, protože zákon padajícího h*vna… což určitě hráčské komunitě hodně pomůže; osobně to možná trochu pesimisticky vidím jako konec kamarádského pojetí zatrolenek a přerod do bgg systému, kde si hráči raději dají pozor někde napsat svůj názor, aby náhodou nebylo něco špatně..  Docela solidní zářez na jednoho člověka, co trpí podivnou ublížeností.

3.11.2024 12:40:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Upřímně tohle mě “bavi” číst a cca 180 příspěvků, které se týkají vymyšlené postavy, je v topu, ale vlastně ono už se to netýká hry, ale názoru, takže už dávno to mělo být promazáno za offtopic.. 

3.11.2024 12:54:34

@Kodak 
Možno nabudúce treba dopredu premyslieť dôsledky svojho chovania? Ako zástupca väčšej spoločnosti sa bezdôvodne navážať do ľudí vo verejnom priestore obvykle nie príliš dobrý nápad. My tu máme právo existovať a máme právo sa ozvať, keď nás niekto uráža. Malo by to byť rovnako neprijateľné, ako keby sa tak isto dehonestujúco vyjadroval o akejkoľvek viere alebo trebárs inom etniku.

3.11.2024 12:59:27

Teda udávat někoho za to, že má jiný názor, to je hodně silná káva. Jsem myslel, že tahle doba už skončila, ale zřejmě tomu tak není. Myslím, že takové reakce ubližují komunitě. A to jak té naší deskoherní, tak LGBT. Celá záležitost kolem LGBT je náročnější a na rozsáhlou diskuzi, takže to tu ani rozebírat nechci.

DODATEK: Pro jistotu dodám, že myslím nahlašování názoru, který není v rozporu se zákonem. Pokud by byl, tak je to v pořádku.

To tak na úvod. Ale proč jsem se rozhodl připojit k diskuzi… Kdyby na českém překladu bylo ono “problematické” ona/oni, jak by pak reálně vypadal překlad, když by byla ona postava s dvojím zájmenem uváděna, v jakém rodě by se řešily i/y a podobně? Nemyslím svůj dotaz nijak urážlivě, výsměšně, opravdu mě zajímá, jak by si s tím měla čeština poradit (případně jak si s tím už poradila, pokud takové případy využití už někde byly)?

A taky si všímáte, že se poslední dobou rozmohl trend kritizovat lidi za diskuzi na diskuzním portále? Viz:“proč se ptáš, použij google”, “piště si soukromé zprávy, nás to nezajímá”, “téma je o ničem, ať admini diskuzi uzamčou".

3.11.2024 13:06:57 | Upraveno autorem (porovnej)

@Daqan Já mám pocit, že nikdo nikomu nebere právo na to se ozvat, když se cítí být uražen (kdyžtak sorry za termín, nenapadá mě teď vhodnější) nebo jinak diskomfortně. Ale je otázkou forma toho ozvání se a různé formy jsou jinak vnímány a způsobují jiné reakce.

Jedna forma je v rámci diskuse se slušně ale důrazně ohradit a vysvětlit, že toto je z toho a todo důvodu pro tebe urážlivé (vždy je vhodné to vztáhnout na sebe, protože to nejde rozporovat a je to ultimátně pravda) a že si vyprošuješ takové chování. IMHO na tohle se nedá říci ani ťuk a spíše pak záleží na ostatních. A jo, pokud někdo začne něco s přecitlivělostí a tak, tak to ukazuje víc o vyzrálosti toho daného člověka.

Druhá forma je urazit se a jít někam žalovat (ať už třeba adminům nebo zaměstnavateli) a ať s tím něco dělá, že to uráží nějakou skupinu lidí (což je třeba to, co mě asi vadilo na té zprávě Asmodee nejvíc - posílit svou argumentaci skupinou, u které to jde těžko ověřit a je to spíše pak forma lynče). Tohle bych bral, kdyby první forma nezabrala nebo nedej bože situaci ještě více vyeskalovala.

No a pak je ještě ta forma zesílení tlaku, jak je možné, že v dnešní době někdo nějakou menšinu takhle utiskuje. Popravdě mi přijde žre obě skupiny (menšína i většina) má mnoho z toho útisku ve svých hlavách (jedni vidí tzv. woke vliv v každé blbosti, druhá se zas urazí kvůli dříve nevinné hlášce). Ale že by se snažili o skutečnou diskusi, to vidím velmi vzácně (ono to chce totiž zapřít hodně svého ega a zkusit diskutovat s “nepřítelem”).

3.11.2024 13:12:49

@Kulashaker 
V poriadku, ale mýlite si názor s urážkou. To sú dve odlišné veci. Jeho “názor” bol vo svojej podstate netolerantný k určitej skupine ľudí, pretože ignoruje ich identitu - a ešte ich aj urazil a ponížil prirovnaním k tramvaji (helicopter slur). Sloboda nie je neobmedzená, ona končí tam, kde sa to dotýka slobody niekoho iného. Inak povedané, vrah nie je slobodný niekoho zabiť a nemôže to spoločnosť len tak nechať a byť tolerantná voči jeho intolerancii. 

V tejto súvislosti, odporúčam si prečítať Paradox of Tolerance. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Paradox_of_tolerance#:~:text=The%20paradox%20of%20tolerance%20is,the%20very%20principle%20of%20tolerance.

V skratke - if a society extends tolerance to those who are intolerant, it risks enabling the eventual dominance of intolerance, thereby undermining the very principle of tolerance.

3.11.2024 13:12:52

@Zeus 
To sme zase pri tej senzitivite na tú tramvaj (volajme to helicopter slur). Ak by povedal - a dopredu sa za toto ospravedlňujem -, že židia kradnú, tak je jasné, že tým urazil všetkých židov. Tomuto asi všetci rozumejú lebo už majú vyššiu senzitivitu chápať ten problém. Pri transgender téme je žiaľ tá senzitivita výrazne nižšia a nerozumejú, že helicopter slur je v podstate to isté a uráža všetky transgender osoby. Na Reddite a na BGG sa zdá, že tomu naozaj drvivá väčšina ľudí už tiež rozumie.

3.11.2024 13:21:33 | Upraveno autorem (porovnej)

@Daqan Promiň, ale nemyslím si, že šlo o snahu tě urazit. Spíš o nadsázku, že je mu to naprosto jedno. Ale chápu, že to můžeš vnímat jinak, pokud patříš do skupiny lidí, kterých se to přímo dotýká. Taky chápu, že můžeš být unavený z toho, že na takovou nadsázku narážíš často. Pořád to ale nemění nic na tom, čeho se tím udáním snažíš docílit. Jistě jsi si vědom toho, jak velký tlak je na tuto problematiku v Americe vyvíjen a musí ti být jasné, že pro Michala to bude mít následky. Následky za vyjádření názoru. On prostě má právo s tebou nesouhlasit. A troufám si predikovat, že z toho nebude pouhé “Michale, prosíme, kroťte se ve svých názorech, abyste nikoho neurazil.” 

Tebou poslaný odkaz si projdu. Ale netahej do toho prosím přirovnání k vrahům a podobně. Je to trošku argumentační faul, který se toho netýká.

A taky lidi, zkuste se k sobě chovat víc s respektem, neberte se tak vážně, a když vám někdo sdělí svůj názor, zkuste pochopit, proč se na to dívá jinak než vy. To platí oboustranně. Já s formou vyjádření Dagana nesouhlasím (sorry, kámo), ale pokud je součástí trans komunity (pochopil jsem správně, že je?), tak dokážu pochopit, proč to vnímá ostřeji.
Sakra, úplná matka Tereza.

3.11.2024 13:27:05

@Daqan 

Právě jsi urazil všechny osoby, které se identifikují jako tramvaj, jelikož tě srovnání s nimi uráží. 

3.11.2024 13:30:16

@Daqan Tak zkus prosím trochu vnímat, že ač jsem byl na začátku dost na tvé straně, tak jsi měl v průběhu diskuse docela ztratil, protože si myslím, že mnohými svými vyjádřeními celé myšlence a hnutí v očích většiny spíše škodíš. Vždyť se podívej i na reakce jiných.

Budu rád, když to nevezmeš jako útok nebo tak, já s tolerancí vůči (nejenom) této myšlence/posunu společnosti souzním, ale prostě vynucováním si té změny větším a větším tlakem podle mě dosáhnout svého jde velmi obtížně. Ale je to tvoje věc, já bych prostě volil jinou formu diskuse, argumentace. A jo jasně, já mám jiné citlivé body, ale ani na ně už jsem se naučil nereagovat přehnaně emotivně (i když prvotní vnitřní reakce mám bouřlivou vždy).

3.11.2024 13:31:44

@Zeus 
To je nedorozumenie, ja rozhodne nezastupujem všetky transgender osoby, a ani nič také netvrdím.

3.11.2024 13:36:35

@Daqan Tvůj příměr s vrahy a židy je hodně přehnaný, když uvážím, že tu do krve hájíš genderovou identitu fiktivní postavy. Michal napsal doslovně: 

“Ta zájmena tam mají naprosto nulový význam. Liara je žensky vypadající postava, proč by pod ní mělo být něco napsáno? Klidně hru hrajte s pocitem, za se identifikuje jako tramvaj.”

Kde tam vidíš urážku nějaké osoby nebo skupiny? Proboha, vždyť jde o vymyšlenou postavu. Nepsal o nikom konkrétním. 

A pokud jde o ta zájmena, vážně si myslíš, že jejich přítomnost nebo nepřítomnost nějak ovlivní či dokonce změní život qeer lidí? Hru neznám, ale pokud nemá genderová identita postav žádné herní dopady, pak opravdu nechápu, k čemu tam tu informaci tak nutně potřebujeme? Připadá mi to asi stejně "důležité" jako jejich krevní skupina nebo jestli jsou leváci. 

3.11.2024 13:47:42

@Stefan234 
Všetko sa tu už riešilo, je to totiž mazanie nebinárnej reprezentácie (ceznúra), ostatné veci ohľadom toho helicopter sluru (tramvaj) si prosím nájdi vyššie, kde to už bolo vysvetlované, že to je štandardný spôsob zosmiešňovania.

@Zeus
Ja som inak naopak, celkom príjemne prekvapený. Je tu aj pomerne dosť ľudí, čo to chápe, aj pomerne dosť ľudí, čo s tým síce nesúhlasí ale reaguje kultivovane, a na tých pár ľudí, čo si sem len prídu kopnúť ja som zvyknutý, obvykle sa stretávam s ďaleko horšou kvalitou diskusie :-)

3.11.2024 13:54:18

Takže kvůli jednoho člověka, který tu rozjel celý tenhle shitstorm, načež se sám pak šikovně staví do role oběti, přičemž mává kartičkami Woke-Privilege, Cancel-Culture a dost reálně se zařídil o to, aby někdo další přišel o práci, se nakonec diví, že je (jakožto celou sluníčkovou komunitu) ostatní odmítají.

Držím Michalovi palce a pěvně doufám, že to celé ustojí a ještě se mu podaří uhájit si svoje stanovisko ohledně zbytečných zájmen na kartičkách. 

A abych nebyl úplně offtopic. Trochu nechápu, proč tady pořád všichni řeší, co jsou Asari jako rasa? V kontextu těch zájmen na tom vůbec nesejde. I když jsou Asarijky jako takové bezpohlavní/mono-pohlavni/whatever, tak při komunikaci s humanoidními rasami, obzvláště s bi-genderově založenými, používaly zpravidla ženský rod (byť si mohly určit i mužsky, ale vzhledem k podobnosti s ženským pohlavím u většiny humanoidních ras, to dělaly zřídka). Podstatná je Liara, která vždycky používala ženský rod. Dál není o čem diskutovat.

A vůbec nezáleží na tom, jak se k tomu později Bioware vyjadřoval, že nebyly pro to tehdy výrazy apod. Jednou je to stanovený canon, a toho se drží.

Pak ať se tvůrci nediví, že jim to fanoušcí omlácí o hlavu, když se snaží canon násilně změnit. Viz: GamesWorkshop a ženské Space Marines, které tam prý byly odjakživa…

P.S. Nemyslím si, že Daqan rozjel to vlákno na redditu, ale přikláním se k tomu, že o něm řekl někomu z komunity a ten rozjel witch hunt.

3.11.2024 13:55:42

@Daqan Zesměšnil někoho tím, že o fiktivní a ve skutečnosti neexistující postavě prohlásil, že si ji můžeš identifikovat jako tramvaj. Chápu to správně? Tohle je to, co se tě dotklo?

3.11.2024 14:03:36

Je všem doufám jasné, že celá ta diskuse kterou tady @Daqan neustále šikovně krmí je voda na jeho mlýn. Od jeho prvního příspěvku, kde hned v první větě to postavil do roviny politiky pokračuje dál a neustále se tváří ukřivděně, jak celý život trpí. A i kdyby Michal nezareagoval jak zareagoval, tak by našel cokoliv jiného. Opravdu by mě zajímalo kolik lidí za celou tou diskusí s LGBT komunity je.

3.11.2024 14:17:06

@Stefan234 

U tramvaje jde o narážku na “helicopter slur”, což je internetové meme, které shazuje transgender lidi tvrzením, že pokud se někdo identifikuje jinak než muž a žena, tak se může rovnou identifikovat jako bitevní helikoptéra.

V tomhle případě s tím nicméně nesouhlasím, protože Michal Ekrt jen chtěl říct, že jemu osobně je úplně jedno, jak se kdo identifikuje. Ano, řekl to jako buran, ale nemyslím si, že mělo jít o urážku.

Plus si taky nemyslím, že internetová diskuze je na tohle téma vhodné místo. Protože jde o ukázkový příklad, kdy může být hodně zásadních věcí tak říkajíc “ztraceno v překladu”.

3.11.2024 14:17:40

@VinasSolamnus Vida. Tak tahle informace se ke mně nedostala, a asi i leccos vysvětluje. Nicméně bych to chápal jako urážku, kdyby to bylo aplikováno na skutečnou osobu nebo skupinu lidí, ale takhle? No co už…

S posledním odstavcem nemůžu než souhlasit. 

3.11.2024 14:25:02

Vybíráme z Bazaru

Battlestar Galactica:Pegasus ITÁLSKÁ verze
Battlestar Galactica:Pegasus ITÁLSKÁ verze
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas