Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Počet hráčů: | 1–4 |
Doporučený věk: | od 14 let |
Herní doba: | 60 min (reálná data) |
Herní svět: | Sci-fi |
Herní kategorie: | kooperativní, RPG |
Čeština: | vydání ohlášeno |
Vydavatelé: | |
Autoři: | Calvin Wong Tze Loon Eric M. Lang |
Rok vydání: | 2024 |
Dostupnost: | neznámá |
Sdílej: |
Teď mě napadlo totálně off-topic dotaz k Mass Effectu, ale jinak IMHO in-topic na diskusi ohledně “změn společnosti”.
Je v dnešním kontextu OK oblíbený mem z dřevních dob internetu “Všichni jsou blázni, jen já jsem letadlo”? Viděl jsem, že to mají třeba lidé dodnes na tričkách a tak. A já vlastně jsem teď silně znejistěn, jestli se tím někoho nemůžu dotknout, kdybych to třeba někde použil. BTW přesně tohle pak způsobuje tu nejistotu a diskomfort v té většině (aspoň teda můj dojem z mé práce s lidmi).
U nás se říká, “všichni jsou blázni, jen já chodím nakupovat do samoobsluhy” tím máš jistotu že nikoho neurazíš
@Zeus
Je to presne tak, ako hovoríš a absolútne súhlasím s tou empatiou. Nikomu nebudem zazlievať, ak je málo informovaný a má ochotu počúvať, neurazím sa, ak vidím, že druhej strane niečo ušlo čo ani tak nemyslela. U Michala tento pocit naozaj nemám a neviem, ako mám byť empatický s niekým, kto sa ma snaží zosmiešniť a scenzurovať. Toto mi ozaj príde ako prípad vrah versus obeť, obeť sa bráni a okolostojací sa ešte zastanú vraha, za to, že obeť si dovoľuje sa brániť.
@zacinajici
Mno v tomto konkrétním případě zřejmě pověřený admin jakožto zástupce majitele serveru na základě daných diskusních pravidel (přiznám se, že neznám vlastnickou strukturu Zatrolenek). Kdo jiný? Proč já? Na svém serveru to budu já. Na Twitteru zase Musk. Nebo bys radši ty sám všem diktoval jak se svým majetkem mají nakládat? Vidíš, tyhle útoky jsou hrozně jednoduchý. Můžeme je pro příště vynechat?
Pokud bych tuto logiku převzal, tak nelze označit za cenzuru ani smazání příspěvku. Michal si dál může svobodně tvrdit, co ho napadne. Nic mu zakazováno není. Jenže já ji převzít nechci. Cenzura je oboje. Smazaný příspěvek je cenzura stejně jako úprava díla. Zvláště když ta úprava vznikla z ideologických důvodů.
Jestli byla cenzura jeho příspěvku oprávněná, to netuším. Nečetl jsem ho a ani nemám chuť něco takového soudit. Jen říkám, že je pokrytecké odsuzovat něco, co sám dělá a podporuje.
Ale já nepsal o bílé hetéro společnosti. Já psal o světě. Statisticky se bude mít lépe bílý hetéro muž než gay žena asiatka. Nebo si myslíš, že bys měl stejné možnosti narodit se jako holka do chudé čínské rodiny?
Apropos to splynutí s davem je důležité právě proto, že na rozdílnosti se společnost dívá nevraživě. Vybočení se trestá. I když s každou další generací je přístup "žij a nech žít" naštěstí populárnější.
@Dagan a ty se citis byt tou obeti, ktera ma nasledne pravo se branit i pomoci dalsich diskuznich portalu(pokud jsi to na reddit nedal ty, tak mi odpust, a bud rad ze mas “odhodlane zastance”). Mne se to jevi, ze jsi stahovacny a ve vyjadrenich ostatnich vidis utoky na svou osobu a integritu. V ceskem prostredi vzdy fungoval a byl tolerovan cerny humor, sarkasmus, ironie, humor mozna na hrane.. bohuzel je toto vytlacovano soucasnymi snehovymi vlockami, ktere se citi zranovane kde cim. Cas ukaze, zda je to pro zapadni civilizaci ten uspesny model.
@peca Náboženský fanatismus do toho vnáší právě ta ideologie, kterou tak bezvýhradně a bezmyšlenkovitě podporujete. Pominu li všechny lživé pokusy o vysvětlení Liařiny nebinárnosti na základě herního lore (hru jsem hrál nespočetněkrát, knihy četl v obou jazykových iteracích), musím se zarazit alespoň v momentě, kdy přestává fungovat český jazyk. Liara je na character sheetu uvedená jako She/They. Pojďte mi vysvětlit, jak to je nebinární. Ona/Oni (množné číslo, mužský rod upřednostněn před ženským), nebo Ona/Ony (množné číslo, ženský rod)? Takže Liary byly? Nebo Liary byli? Liara byli? Liara byly? Nechme stranou, jak stupidně to zní a že to už vůbec nebude fungovat, když to začneme komplikovat změnami v časech a přidáváním “binárních” osob do skupiny s Liarami.
Za všech okolnosti připouštíme binaritu myšlení. Takže nebinární hahaha. A trans? Trans co? Trans žena? Trans muž? Jediné, co mě napadá jako české (možná nejen) řešení celé téhle patálie je označení jako Liaroid :D Svět se v pérdel řítí, pane hrábě!…
Na redditu jsem napsal, že chci být fér, chci, aby ti (LGBTQ+) lidé dostali prostor. Přesně tolik prostoru, kolik jsou oni ochotni nechat nám.
@plota
Naozaj som to nedával na reddit. Jeho chovanie som však nahlásil ako petition cez Asmodee stránku.
Samozrejme, niekomu to môže pripadať ako vzťahovačnosť, je to o nastavení istej senzitivity. Väčšina ľudí ju má naozaj veľmi nízku, žiaľ. Potom akákoľvek reakcia na to im príde, že to bol vlastne až ten eskalačný moment.
Michal mňa (a mnoho ďalších ľudí vlastne) prirovnal k tramvaju a potom poslal na liečenie (čo bolo zmazané). Ja som voči nemu pritom nikde nebol osobný. Moja jediná ostrejšia reakcia na neho bola, že som ho nahlásil Asmodee a že to jeho prirovnanie bolo prízemné a detinské. Nemyslím si, že toto bol ten eskalačný moment.
A eště… Přeložte mi (character sheet Liary):
Replace Liara with your Downed token.
Překlad podle různých filozofií:
She: Nahraďte Liaru svým žetonem Sražený. (ženu)
They: Nahraďte Liary… (ženy)
V obou případech se čeština obejde bez upozorňování na skutečnost, jak si Liara/y chce/chtějí říkat. Čili je to tam na místě asi tak, jako uvádět, že je pravák a má ráda zelenou barvu.
@atreides No ono prostě pravidla nikdy nebudou jednoznačná (legislativa se o to snaží a stejně vidíme, že čím specifičtější je, tím víc nabízí různých kliček). A pak je to někdy opravdu hodně těžké, jestli je to ještě těsně před nebo za hranou, co je akceptovatelné. A ani v rámci pár adminů se u některých příspěvků neshodneme na tom, jestli jo nebo ne. Většinou se shodneme na tom, že je to velmi hraniční, ale někdo by to pustil a někdo ně (protože nějaké polopuštění neumíme :-). A jasně takové ty jednoznačné (poslat někoho někam a tak) jsou jednoduché.
No a pak když rozdáme pár žlutých karet (červené moc nedáváme → červená jako zablokování účtu) na obě strany, tak jsme u obou stran samozřejmě za ty zlé a pak si sami říkáme, že se nedivíme jiným platformám, že takovou diskusi bez většího zapojení prostě smáznou a jdou s čistou myslí spát. Já třeba na dnešek spal asi 3 hodiny, víc jsem nedokázal, jak se mi to honilo hlavou.
Proto si říkám, že je zbytečné tam uvádět zájmena a nechal bych to na fantazii hráče, takže i Shepard může být nebinární. Je to vždy jenom o tom jak se člověk dokáže ponořit do hry.
@Daqan Tím jak jste ho nahlásil Asmodee… Co od toho očekáváte nebo jaká reakce Asmodee bude pro vás uspkojivá?
@Glyph Takže jsi ochotný nechat jim až 50 %? Tos měl říct rovnou.
--
admin popisů a recenzí her ZH, pracuju pro CGE
@duse14
Nemám žiadne očakávania, že sa niečo špeciálne udeje. Malá nádej je, že iba mu dohovoria, aby nás nescenzuroval a dali si to námahu s prekladom a nechali jej správnu identitu. Nemám iné páky na to, čo sa udeje, ak toto nepomôže (čo si aj myslím, že nepomôže), tak mi ostane už si to proste len nekúpiť.
V žiadnom prípade však týmto nezanevriem na Bioware ani Mass Effect, oni s tým nič nemajú, stále sú to pre mňa špička v inklúzii a je proste len smutné, že tí čo ich majú distribuovať na náš trh, ich hodnoty vlastne vôbec nezdieľajú.
ufff, náročné čtení. Opět zas a znovu se ukazuje, že nejméně tolerantní jsou ti, co hlásí, aby je všichni tolerovali (a běda jestli nebudou, pak se rozezlí a budou zlí!)
Naše “tramvaj” to očividně nenese moc dobře, přesně kvůli takovejmhle individuím jsou vyhrocené diskuze. Každý normální to přejde a pochopí jako nadsázku, ale tramvaják ne…
Jinak ten reddit je dobrej witch hunt, ale to je tak vždycky, když se někde kumulujou extremisti a je jedno, ze kterého jsou tábora.
Podobnej shitstorm se právě valí skrze fora kvuli hře an pc Dragon Age The Veilguard, to už jste viděli? Tam tvůrci zašli tak daleko, že pomalu udělali “ty divné” z “těch normálních” a ač by jich mělo být v populaci +-5%, tedy MENŠINA, mají vě hře dost majoritní zastupení, což čirou náhodou vadí té VĚTŠINĚ, která by raději hrála hry bez politické agitky a vychovávání k toleranci. (a pokud náhodou nebudou tolerantní, budou cancelled)
A to, že se maže jen jedna strana názorů rozhodně situaci neuklidňuje, viz situace na BGG a jejich mazání jedničkových recenzí, kdežto ty desítkové s úplně stejně nulovou informační hodnotou tam zůstávají.
@Daqan takže tys to opravdu nedal na Reddit, tys ho jen nahlásil zaměstnavateli? To jsi fakt miláček. Doufám, že se ti to jednou vrátí jak bumerang. Je mi z tebe fakt zle.
Já bych chtěl Michalovi poděkovat za to, že to tam dávat nebudou :)
@PetrR Rovnou upozorňuji, že ještě jednou budeš někoho adresovat jako tramvaj (což já čtu jako dehonestaci toho člověka zvlášť poté, co snad už všichni pochopili, že ho to uráží a nikomu nic neudělá to respektovat), tak už to jako nevhodné smažeme. BTW raději dodám, že různé obcházení hvězdičkou jiným dopravním prostředkem a podobně budu posuzovat stejně a platí to obecně na všechny diskutující ;-).
A jinak k tomu Dragon Age jsem s tím úplně v pohodě, protože je to vymyšlený svět. A když si autor usmyslí, že v jeho světě je normální cokoli, tak nám nezbyde to akceptovat a buď to tak přijmout a nebo ten svět ignorovat. BTW to slovo “normální" moc nemusím, protože má dost silný nádech hodnocení a navíc co dnes považujeme za normální bude možná za 100 let absolutně nepřijatelné. Vlastně mám radši pojmy jako běžné (protože to je spíše lidský pojem pro do určité míry matematický/statistický jen, který je objektivnější).
BTW když jsem se dotknul těch 100 let a toho co je normální, tak mi třeba zas naopak vadí hodnocení lidí žijících v jiné době a tedy jiném kontextu dnešní optikou. Takže třeba vůbec nechápu a je mi proti srsti bourání soch nějakých významných lidí, kteří měli ve své době otroky (kdy to bylo víceméně běžné). A jasně, je to hnus, který je dobře že skončil, ale fakt to mít těm lidem za až tak zlé? To pak se obávám, že za sto let budeme všichni opovržení hodní a můžeme si tu plácat co chceme.
@Glyph to že automaticky předpokládáš, že je nějaká osoba pravák můžu jakožto levák považovat za velmi urážlivé. Také bych mohl chtít, aby ve hrách (a jinde) bylo více levorukých postav a bylo to důrazně zmíněno. Mohl bych argumentovat tím, že skupina leváků je mnohonásobně větší než ostatní zde diskutované skupiny.
Mohl bych, … ale k čemu to bude.
Téměř 200 zbytečných komentářů. Opravdu se divím, že @Zeus tuto diskuzi ještě neuzavřel nebo rovnou nesmazal.
@nameless_one A víš, co @Daqan do Asmodee napsal? Že hned saháš po odsouzení? Jako ano, jestli napsal něco ve smysl “jak si můžou v CZ dovolit a tenhle řekl tohle, měli byste ho vyhodit”, tak s tebou souhlasím, že toto považuji za nefér a nekorektní. Ale co když napsal něco ve smyslu “Hele dozvěděl jsem se, že v CZ verzi nemají být zájmena, já s tím nesouhlasím, mě tam dávají smysl a chtěl bych je tam”. A jasně tohle jsou dva vcelku extrémy a mezi nimi bude zase hafo té šedi, se kterou se blbě jednoznačně vypořádává.
A já to, co napsal, nevím, takže si nedovolím soudit a nemám ani tu potřebu. A kdyby ano, tak bych se nejdřív ptal na ten obsah, protože jinak se dopouštím úplně toho samého, co se děje na Redditu. Kde je to dokonce aspoň na základě zveřejněné věty (která je tedy strojově přeložená a z mého pohledu i poněkud vytržená z kontextu celé diskuse). Ale tohle je pouze na základě domněnky a nikoli ani náznaku toho skutečného obsahu.
@Zeus
Uf, otváraš ďalší front a trošku off-topic :-) Ale nedá mi nezareagovať, my sme po páde komunizmu tu tiež všade búrali sochy komunistických pohlavárov a premenovávali ulice. Je to fakt iba o tom, že nechceš každý deň pri ceste do práce vidieť sochu nejakého tyrana, ktorý utláčal teba alebo tvojich predkov.
@Zeus
Toto je tá moja petition:
To whom it may concern,
I am writing to bring to your attention a concerning incident involving one of the employees of the Asmodee CZ (specificlaly Michal Ekrt) who made transphobic remarks, stating, "Klidně hru hrajte s pocitem, že se identifikuje jako tramvaj," which translates to "Feel free to play the game with the notion that she (Liara) identifies as a tram.". This followed a discussion in which the employee admitted they wished to censor the Czech language version of the game Mass Effect: The Board Game – Priority: Hagalaz, and to delete the pronouns of the character Liara, and are doing their best trying to negotiate that they will not use Liara's non-binary pronoun. The discussion is on the biggest Czech board-gaming website https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/mass-effect-the-board-game-priority-hagalaz-16040/diskuse/kritika-40147/?pg=3#lastReply
These remarks are not only offensive but also contribute to a hostile environment for LGBTQ+ individuals. It's crucial for companies to cultivate an inclusive and respectful atmosphere, and addressing this issue is essential in achieving that goal.
I kindly request that you take appropriate action to address this matter and ensure that all employees are aware of the importance of respectful and inclusive behavior.
Thank you for your attention to this matter.
@Daqan Jo, chápu. Asi mi jde zase o nějaký širší kontext a nějaké ucelenější info o té které postavě. A opět kolik lidí tolik názorů, jestli je ta šed spíše k bílé nebo černé (a pro různé postavy historie asi bude jiná a navíc v čase se měnící :-). A to není proto, že by byla jedna pravda a jen špatné názory, ale právě jiná životní zkušenost a stav společnosti co považuje za “normální”.
Takže určitě já ten škraloup z pohledu vlastnění otroků vnímám jinak než afroameričané. Stejně jako oni se asi budou dívat jinak na sochu Koněva u nás než já. A pak jde o to nějak “změřit” přínos a negativa té osoby a mít na tom širší shodu (je to vůbec reálné?) … A to už je fakt úplně jiné téma a off-topic na off-topic :-). Takže raději od tohoto tématu :-)
Žijeme v zajímavém světě, kde autor hry dostává čočku, že do své hry zájmena dal a český lokalizátor za to, že pro češtinu nevidí jejich potřebu.
Jsem rád, že se tu mezi námi objevují zástupci vydavatelství - jedni z mála tu jsou neanonymně, na své triko. Doufám, že tu s námi zůstanou a nebudou se bát přispívat do diskuze.
@Daqan Mně tohle úplně jako censura nepřijde, navíc bych vypíchnul, že CZ překlad nemá mít zájmena u žádné postavy. Nejde o to, že by ho vynechali cíleně u Liary jak vyplývá z textu toho podání.
@jirkau
Jasné, úplne zjednodušene. Nemuseli nevyhnutne dať tie zámena. Namiesto toho mohli každej osobe dať (Muž/Žena/Nebinárna). Slovo nebinárna sa vlastne vzťahuje na “osobu" (tá osoba) a ďalej v texte by ju mohli označovať ako “ona” s odkazom, že hovoria o “osobe” a nie o “žene”. A keď nie takto, tak - ako súčasť normálnej platenej prekladateľskej roboty - by ma možno napadli ešte lepšie spôsoby ako to riešiť prispôsobené presne na zdrojový text.
To je proč celou tu genderovou politiku nesnáším, leze mi krkem a je naprosto něco otřesného, že se to promele i do deskovek, protože se logicky vždycky najde někdo, kdo má pocit, že je utlačovaný. Zaměstnával jsem před několika lety spousty homosexuálů (provozovali jsme server o módě a nějak to tak neplánovaně tak vyšlo) a nikdo z nich neměl jakýkoliv problém se zájmeny a podobnými kravinami. O jiných věcech ani nemluvě. Naopak byli velmi přístupní vůči jakýmkoliv vtípkům (a někdy i ne úplně korektním). Ale transgender politika a prostor, kteří tito lidé dostávají v médiích z těchto lidí začali dělat polobohy, jsou neuvěřitelně agresivní a defacto sami mají tendence tyto věci hnát na ostří nože. Přitom se stále bavíme o minoritních skupinách lidí a já mám naopak pocit, že se minoritou stávám já. Tato diskuse je zářnou ukázkou, kterou dokázal JEDEN člověk svými komentáři rozdmýchat (mimochodem velmi šikovně psanými, tak aby on nikoho přímo neurazil a naopak byl on ten komu je křivděno) a bohužel i admini na to skočili a neutnuli to hned ze startu. To, že ten člověk ty příspěvky ještě navíc rozhodí všude jinde a napíše udavačský mail svědčí o tom s kým máme co dočinění.
Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Caverna Cave vs cave + rozšíření Era II
Akt. cena: 485 Kč
Končí za: 1 den