Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Počet hráčů: | 1–4 |
Doporučený věk: | od 14 let |
Herní doba: | 60 min (reálná data) |
Herní svět: | Sci-fi |
Herní kategorie: | kooperativní, RPG |
Čeština: | vydání ohlášeno |
Vydavatelé: | |
Autoři: | Calvin Wong Tze Loon Eric M. Lang |
Rok vydání: | 2024 |
Dostupnost: | neznámá |
Sdílej: |
Tak to mě omej na holý záda. Jinak ten na idnesu tak koukám sám nezná moc lore Asari rasy.
Jop, narazil jsem na to. Nějaký náboženský fanatik se cítí uražený zájmeny na hráčské kartě, protože jeho víra… Může si koupit jinou hru, nebo si ta zájmena zamalovat, když mu je kvůli vířa vadí číst.
Dost mě nepřekvapuje, leč uráží, jak ultra zastánci víry a tradičních hodnot nerespektují základní listinu lidských práv a svobod. Všem okolo vnucují svůj pochybný pohled na svět skrze legendy. Přitom právě tato charta jim garantuje jejich právo věřit v pohádkové bytosti. Zrovna tak jako jiným garantuje právo naopak nevěřit.
Nicméně hledat za uvedením zájmen u bytostí z různých koutů galaxie, třeba i nemajících pohlaví, nějaké spiknutí, to už je diagnóza. :D
BTW, ještě se kolem této hry naváží do autora kvůli překlepu v pravidlech a na kartě. Prý je tam záměrně zkomolené slovo “adrenaline” na “arenaline”.
Tohle jsem nepochopil, jestli je nějaká ironie, nebo narážka na něco z americké kultury. Kdyby někdo tušil, rád se poučím. :)
Myslim ze ta kritika autora je hlavne za to ze se na socialnich sitich navazi do lidi co s nim nesdili jeho nazor a vadi jim tam ty zajmena (me tam taky tahaji za oci a myslim ze jsou tam naprosto zbytecne a vubec tam byt nemusely) a nasledne hra zacala dostavat jednickove hodnoceni na BBG, necez samozrejme nekteri zacali davat 10tkove hodnoceni, aby vyvazily ty jednicky a BBG zacal promazavat nektere jednickove hodnoceni jako review bombing, ale je zajimave ze kdyz jsem se naposled dival, tak ten desitkovy review bombing tam nechali 🤔
Mě teda když jsem to viděl přijde taky jako nesmysl tam zdůrazňovat něco takového jako jak někoho oslovovat, v životě jsem to u deskovek neviděl a pokud to tam chce někde mít ok, ale na tom místě kde je to uvedeno bych spíš čekal a lépe by tam i vypadalo něco jako hodnost/povolání nebo třeba přezdívka navozující nějaký odkaz z předlohy.. (a je mi jedno zda tam jsou Oni nebo cokoliv jiného, bije mě to do očí úplně stejnou ne-li větší měrou u chlapa Sheparda kde je tohle jasné)
No jo, hold, někomu je to jasné, a někomu jasnější ;-)
Ať si kdejaký prvok myslí co chce, ale kdo chce moje peníze, necpe mi na výrobek svou ideologii.
Mě spíš než kritizování uvedení oslovení zaráží extra nízké hodnocení na BBG. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem u nějaké hry viděl hodnocení pod 5 :-O. Navíc na začátku vydání si vydavatel většinou ohládal, aby bylo “přiměřeně” vysoké…
@Havelock Aneb jedina forma nesouhlasu s pochybnou ideologii, ktera na bbg jeste nejak projde a i tohle uz promazava.
Pamatuju si jeden pripad nad bgg kdy lidi bombardovali jednickama hru Tournament Fishing: The Deckbuilding Game, protoze hra mela na karte ilustraci zaby a nekdo to vyhodnotil jako nacisticky symbol (kdo by byval tusil, ze Divukraj je taky potencionalne nacisticky) a nasledne mel mit vydavatel hry nejake divne poznamky na soc sitich. Dokonce se ve foru lidi nabadali k tomu, aby chodili po specialkach a “vysvetlovali” majitelum obchodu, proc nemaji prodavat hry od tohoto vydavatele a udajne toho vydavatele meli vyhodit/nemeli pustit poradatele na nejakou deskoakci.
Lidi z bgg se tehdy dusovali, ze hodnoceni mazat nebudou, protoze je to nazor lidi. Ae zda se ze staci stat na te “spravne a jedine” strane barikady a uz se zenou aby mazali co jen jde, ale evidentni desitkovy revue bombing samozrejme nechavaji.
Mě by spíše zajímalo jaké zájmena tam budeme mít česky🤭
Google prekladac se s tim jiste statecne popere
Nijak se do tohoto aktivne nezapojuju ale vsiml jsem si na X prispevku od Erica Langa, kde zada lidi, aby mu davali do hry hodnoceni 10. Odpurce nazval “manbabies”, vsimla si toho anti-dei komunita na X a uz to jede..
A kdyz jde jen o review bombing, tak pozor na lidi. Nebo spis na jejich kupni silu. Podivejte se, co se stalo na PC s Dustborn, Saints Row 4, Awakening 9, AC: Shadows, Concord, Forspoken a dalsi. Maji na to primo dedikovanou stranku https://deidetected.com/games
Nevim. Muj osobni nazor je, ze to do her nepatri. Prijde mi to divne zbytecny. Posledni Dragon age ma v editoru postav moznost dat si na hrud jizvy po odstraneni prsou (top surgery scars…) No ale uvidime jak se to uchyti.
https://www.youtube.com/shorts/QNmsvtVWsuE
Neoficialni heslo antidei hnuti je Go woke, go broke..
Tak uvidime jak to cele dopadne : )
Jak presne to dopadne nevime, ale jestli jsou zkusenosti z videoher a filmu a serialu prenositelne, bude za to moct bily heterosexualni muz 😄
Já bych z toho nedělal takový drámo. Je každýho autora věc, co si dá do svý hry. Je každýho zákazníka věc, jestli to koupí nebo ne. Rozhodně nikdo nemá právo požadovat něco, co se hodí do jeho verze světa, ani právo se vztekat, že to někdo udělal jinak. Nikdo z nás není držitelem duchovního majetku Mass Effect. Takže můžeme si povztesknout, že s tím nesouhlasíme a hru nekoupit, nebo si zbytečná zájmena přelepit prakticky čímkoliv, ale tím to končí.
Přijde mi, že ze sebe všichni dělaj oběť. A to je syndrom dnešní doby…
Modern audience to nejak nezachranilo…
@twix nevim, jak to dopadlo, ale jelikož jsem o tom nikdy neslyšel, tak asi ne moc dobře :D
Každopádně jestli si s tim ME vylámou zuby kvůli DEI, tak to bude aspoň odstrašující příklad pro ostatní. Ale já o tom silně pochybuju. Bojkotovat hru kvůli zájmenům, co herně nic neznamenaj, je prostě fakt hloupoučký. To je stejný jako nadávat třeba na to, že karty maj ošklivou grafiku. Herně to nic nezmění.
Tim se toho nezastávám, ale reálně mě to nechává chladným. Určitě při hře nebudu řešit, kdo jsou kdo. Spoluhráči si roleplaying stejně vykládaj po svym. Že bysme řešili jména postav, jejich zájmena a roleplyovali to? To by nakonec byla spíš urážka těm osobám, kterejm je to určený. Ostatně, jak moc roleplayujete hry s různejma postavama?
O hře jsem uvažoval, ale počkám na recenze - jak dopadl příběh a překlad.
@Havelock kdyžje dobrá parta tak se dá roleplayovat i brambora :D
Ale jak kdy :) nejvíc jsem si tohle užil s kámošem v arkham horroru
@Havelock Z naseho pohledu to opravdu hloupe vypada, ale ten problem je trochu nekde jinde, jde o to ze v Americe se pretahuji konzervativci a progresivisti a jsou na tyhle veci dost citlivy, protoze propaganda LGBXYZ tak pronika krome univerzit a skol uz i do skolek a ja bych taky nechtel aby moje deti prisahaly na lgb vlajku, cpali jim do hlavy misto kresleni zajmena a gendrovou ideologii. Nasledne pokud se nekdo ozve ozve okamzite je oznaceny za homofoba, transfoba, crybaby apod. Takze lidi jsou unaveni a nastvani a nechteji si nechat tuhle ideologii zatahnout nekam, kam utikaji si odpocinout od reality a zajmena je jen syndrom tehle ideologie a nakonec je jenom hur. Bylo by fajn kdyby podobne hry dostaly “Bud light lecbu”, ale predpokladam ze to se nejspis nestane.
Tak status quo je take ideologie, ktera ale na sve prosazeni potrebuje jen konformitu.
Pro mě osobně je větší problém této hry právě ta hra samotná. Ano zatím jsem pouze viděl několik gameplay videí, takže žádné finální soudy. Zároveň chápu že ne vše potřebuje velkou a dlouhou kampaň. Nicméně právě u Mass Effectu, který je epický a plný významných rozhodnutí, mi přijde že tady ta hra, kde kampaň se skládá ze čtyř nebo pěti mísí, bez nějakého většího nebo hlubšího příběhu, mi přijde zvláštní. Chápu, že chtěli udělat hru, kterou půjde prodávat i v normálních obchodech, ale tady u té značky mi to prostě nesedí. Jak úspěšná nebo neúspěšná ta hra bude je těžko říct. Ale jelikož je to levný dungeon crawler tak si to své kupce asi najde.
Zrovna před měsícem jsem dohrál komplet celou trilogii i s DLC a říkat, že je série plná důležitých rozhodnutí je hodně silné tvrzení. Valná většina rozhodnutí tam je spíš na oko s minimálním efektem na fungování světa.
@S4TW nepopírám že díly po jedničce a hlavně finále nezkazily to co se v jedničce rozjelo. Nicméně na té vztahové rovině to bylo celkem znatelné. Přesto se aspoň hra snažila epicky tvářit. Tady se jede na to, že všichni už lore znají a tak proč se snažit ho nějak rozvíjet. O space opeře se nedá mluvit ani z rychlíku. Epičtěji působí i plyšová hlídka.
je to woke prvek? je. Je jich všude, doslova všude, víc, než je zdrávo? je. Diskriminace bílého heterosexuálního muže je v “popkultuře současnosti” neoddiskutovatelná, a černýma elfama to jen začíná. Je mě úplně jedno, kdo jakej je nebo jakou mentální poruchu má (čti gender), ale nemusí to na mě vyskakovat na každým rohu a v každé hře, filmu nebo seriálu to prostě působí jako pěst na oko.
I zde, na kartách postav, je to zájmeno naprosto zbytečné a nic neříkající, opět působící rušivě, na místě snad jen proto, aby jim stouplo DEI compliance score, takže za mě je review bombing a voting with your wallet naprosto legitimní forma protestu.
Review bombing je děsná forma protestu. Těm co ho používají a obhajují bych přál aby jejich produkt takhle zhatovali nějací jiní protestanti. Teď se z toho hroutí Luís Brueh, dostal to u #Příšeří: Hrdinům vstup zakázán od rusáků poté, co jim zakázal extra nízkou cenu jejich lokalizace - ta ruská společnost porušila dohodnutou smlouvu. A bum, naštvaní zákazníci to dají sežrat autorovi …
Pokud někomu vadí zájmeno nebo nějaký woke prvek, ať si hru nekupuje.
Děkujeme, že alespoň zvážíte přestat blokovat reklamy na Zatrolených hrách.
Je to náš hlavní zdroj příjmů, ze kterých financujeme provoz Zatrolených her.
Caverna Cave vs cave + rozšíření Era II
Akt. cena: 485 Kč
Končí za: 1 den