Illumination - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 2
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: není
Vydavatelé: Eagle-Gryphon Games
Autoři: Alf Seegert
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Jako mnichové v klášterním skriptoriu píšete knihy a vkládáte do nich obrázky. Musíte být ale opatrní, protože některé obrázky se mezi s sebou nemají rády a vypukají mezi nimi bitvy, které ukončí jen další obrázky, se kterými se rebelové snesou. Kdo získá nejvíce bodů za dílky v knihách, vyhrané bitvy a rituální sady, ten vyhrává.

Illumination je dvojkovka se solo modem s mechanikami area control, dice placement, set collection, Point to Point Movement. Má také sólovou variantu. Hrají proti sobě bílý (Ctihodný) a černý hráč (řekněme Nectihodný).

Příprava hry

Každému hráči dejte odpovídající desku hráče, karty skriptoria, dílky iluminací, ukazatele a přehledovou kartu v jeho barvě. Následně připravte desku kláštera a umístěte opata na libovolné prázdné pole. Připravte bojové karty a pomocnou kartu boje, žetony rituálů  a knihy. Do každé knihy na jedno textové pole vložte fialový dílek šprýmaře dle dohody hráčů. 

Umístěte před sebe desku hráče na střed 3 knih. Každý hráč má osobní zásobu 7 mincí. Ctihodný hráč umístí 1 minci a nectihodný hráč umístí 5 mincí na políčka pro mince na deskách hráčů. Vedle své zásoby mincí umístěte zásobu ukazatelů. Dílky promíchejte a utvořte náhodně 3*4 hromádky po 3. Vezměte 3 hromádky a umístěte je na klenby na desce. Začněte horním řádkem, otočte jednu hromádku a umístěte 1 dílek do každé klenby zleva doprava, aniž byste měnili pořadí. Poté proveďte totéž pro střední a spodní řádky.Promíchejte karty skriptoria, vezměte si jednu do ruky. Ostatní jsou váš dobírací balíček.Vezměte si náhodně 1 kartu křížové výpravy, ostatní karty vraťte do krabice. Začíná bílý hráč.

Průběh hry

V každém tahu hráči vytvoří iluminace ve třech knihách umístěním jedné celé řady nebo sloupce dílků dle vlastního výběru z hrací desky hráče. Při pečlivém umisťování hráči sbírají mince, které jim umožňují provádět speciální akce nebo nakupovat karty skriptoria. Umístěním dílků vedle jiných stejné barvy hráči sbírají žetony rituálů, za které získávají body na polích rituálů v klášteře, pokud jsou obsazena opatem.

Umístěním dílků do knih se dají do pohybu konflikty: Andělé zápasí s démony, rytíři s draky, mniši s králíky a psi s veverkami. Tyto konflikty jsou vyřešeny, až když jsou ze všech stran ohraničeny. Pak hráč, který má na své straně více dílků, vyhraje ohraničenou bitvu, otočí dílky poražené strany lícem dolů a umístí svůj ukazatel na odpovídající kartu bitvy.

Po skončení hry hráči získají body za rituály zaznamenané na desce kláštera a 1 bod za každý svůj odkrytý dílek iluminace v každé knize. Hráči také získávají body za umístění více ukazatelů na karty bitev a za poražené frakce, které odpovídají jejich kartě křížové výpravy. Hráč s více body vyhrává!

Konec hry

Hra končí na konci tahu, když oba hráči pasují nebo jsou všechny knihy dokončeny Po skončení hry přejděte k závěrečnému bodování.

...

Shrnutí:

Jedná se o pravidlově přístupnou dvojkovku s možností sólového režimu. Hra je poměrně svižná. Odehrajete ji do hodiny. Taktéž příprava není náročná (do 5 minut). Znovuhratelnost dobrá - Rozložení dílků je pokaždé jiné, knihy jsou oboustranné a jejich pozice lze měnit. Kvalita komponent dostatečná, pouze desky hráčů, kláštera a knihy nejsou z tlustého, ale tenkého kartonu.  

Autor: Kirke777

Vybíráme z Bazaru

Expedice
Expedice
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 13 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas