Ecosystem: Coral Reef

oooooooooo hodnoceno 0x (Seznam vlastníků)

Ecosystem: Coral Reef - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: není
Vydavatelé: Genius Games
Autoři: Matt Simpson
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Tento popis ještě nebyl definitivně schválen. Pokud chcete, můžete zkusit navrhnout vhodnější verzi, která by lépe odpovídala ideálnímu popisu.

Ekosystém: Korálový útes obsahuje druhy vyskytující se ve Velkém bariérovém útesu. Velký bariérový útes, který se rozkládá na ploše více než 130 000 čtverečních mil, je nejrozsáhlejším korálovým útesem na světě a je rájem mořské biologické rozmanitosti. Ekosystém: Korálový útes se pokouší modelovat vztahy mezi druhy, které se nacházejí v různých článcích potravního řetězce v této části světa.

Ekosystém: Korálový útes je karetní hra, ve které každý hráč vytváří svůj prosperující ekosystém. Hráči si vybírají karty z dostupných organismů a skládají je do mřížek po 20 kartách (jejich „ekosystém“). Za správné umístění karty získávají body. Vyhrává hráč s nejlépe hodnoceným ekosystémem.

PŘÍPRAVA A PŘEHLED HRY

Každému hráči dejte přehledovou kartu. Zamíchejte balíček karet a každému hráči rozdejte 10 karet pro 1. kolo, zbývající karty odložte stranou do 2. kola.

Na začátku hry  si každý hráč prohlédne své karty, vybere si jednu, kterou si ponechá, a položí ji před sebe lícem dolů. Jakmile si všichni hráči vyberou karty, současně je odkryjí a umístí je do svých ekosystémů. Každý hráč předá poté své karty hráči vlevo a pokračují dokud nevyloží všech 10 karet. Tím ukončí 1. kolo. Jakmile se tak stane, dostane každý hráč 10 nových karet pro 2. kolo. Hra pokračuje stejným způsobem s tím rozdílem, že si hráči předávají karty vpravo a tedy v tomto kole pokračují proti směru hodinových ručiček. Na konci 2. kola hráči vyhodnotí všech 20 karet ve svých ekosystémech a určí vítěze.

VYLOŽENÍ KARET

Ekosystém hráče je jeho mřížka karet, která je uspořádána na hrací ploše před ním. Když hráči vykládají nové karty, musí dodržovat následující pravidla:

- Počínaje druhým vyložením karty musí být nová karta vždy umístěna vedle stávající kartySousední“ v této hře vždy znamená vlevo, vpravo, nad nebo pod – nikoliv diagonálně.

- Ekosystémy hráčů nakonec vytvoří mřížku vysokou 4 karty a širokou 5 karet. Nové karty nesmí být nikdy vyloženy na místo, které by přesahovalo tuto velikost a celá mřížka 4x5 musí být na konci hry zcela zaplněna.

- Na konci hry získají body podle pravidel pro každou kartu a poté obdrží bonus za potravní řetězec za to, jak dobře vyvážili svůj ekosystém.

KARTY

Karty organismů získají zpravidla body za to, že jsou umístěny v prostředí, které preferují, v sousedství jiných vhodných karet. Většina karet má ikonu, která je označuje jako Producenty, Kořist nebo Predátory. Tyto skupiny ovlivňují některé podmínky bodování a bonusy hráčů za potravní řetězec. 

KORÁL      získá 3 body, pokud se nacházejí ve spodní řadě vašeho ekosystému. V opačném případě získá 0 bodů.

KRIL      získá body za skupiny podle počtu sousedících karet krilu: za 1/2/3+ karet krilu získáte 1/4/9 bodů. Hráč může získat body za více skupin krilu, ale za jednu souvislou skupinu krilu získá maximálně 9 bodů.

PLANKTON         získá body za největší sbírku. Hráč, který nasbírá nejvíce Planktonu, získá 12 bodů, druhý v pořadí 8 bodů a třetí v pořadí 4 body. Hráči musí mít alespoň 1 Plankton, aby získali nějaké body.

KANICI  získají 3 body za každou sousední kartu Krila.

KLAUNI  získají 2 body za každý sousední Plankton a každý sousední Korál.

KRABI       získají 2 body za každý Plankton ve stejné řadě. (kdekoli v přímce vlevo nebo vpravo).

MURÉNY     získají 4 body za každou sousední Kořist (Kanici, Klauni a Krabi), pokud Muréna sousedí s Korály. Pokud Muréna nesousedí s Korály, získává 0 bodů.

ŽRALOCI   získají 2 body za každou Kořist ve stejném řádku a za každou Kořist ve stejném sloupci.

VELRYBY  - před bodováním musíte za každou Velrybu otočit 1 sousední kartu lícem dolů (při bodování se na ni nebude brát zřetel). Velryby získají 2 body za každého Krila kdekoli ve vašem ekosystému.

ŽELVY získají 2 body za každý řádek a sloupec, ve kterém je alespoň 1 Želva. Hráči získají body za každý řádek a sloupec, ale nezískají další body za to, že ve stejném řádku nebo sloupci mají více než 1 Želvu. (Rozložení želv přináší více bodů.)

CHOBOTNICE – Chobotnice získává 3 body. Když navíc vyložíte Chobotnici, můžete okamžitě přesunout libovolnou 1 kartu ve svém ekosystému nebo prohodit pozice dvojice karet.

 

BODY A BODOVÁNÍ POTRAVNÍHO ŘETĚZCE

Poté, co všichni hráči dokončí své ekosystémy spočítají své body. Nejprve si všichni hráči s kartami Velryb musí vybrat kartu, která sousedí s kartou Velryby, a otočit ji lícem dolů. Poté hráči zaznamenají své skóre pro každý typ karty.

 

Hráči vyhodnotí rovnováhu potravního řetězce svého ekosystému tak, že sečtou celkové body získané za své skupiny potravního řetězce Producentů, Kořisti a Predátorů. Každý hráč si určí skupinu, ve které získal nejméně bodů. Body za tuto skupinu znovu přičte ke svému celkovému skóre jako svůj bonus za potravní řetězec.

 


PRAVIDLA PRO HRU 2 HRÁČŮ

Při hře dvou hráčů rozdejte třetí sadu s 10 kartami pro neutrálního hráče. Při předávání karet je sada neutrálního hráče zahrnuta do rotace (takže první hráč bude vždy předávat neutrálnímu hráči v 1. kole a druhý hráč bude předávat neutrálnímu hráči ve 2. kole). Poté, co oba hráči provedou každý výběr, náhodně odeberte jednu z karet ze sady neutrálního hráče a položte ji vedle této sady lícem nahoru na hromádku. Hráči se na tyto karty mohou kdykoli podívat, ale nejsou vyloženy. Umístění ekosystému a bodování probíhá normálně, s tím rozdílem, že při bodování většiny Planktonu se porovnávají i karty Planktonu neutrálního hráče.

 


PRAVIDLA PRO SOLO HRU

Pro sólovou hru zamíchejte balíček a rozdejte si 10 karet. Své karty použijete k vybudování vlastního ekosystému (podle běžných pravidel), ale zároveň budete odhazovat karty do druhého ekosystému Mocha, vašeho soupeře.

V každém tahu umístěte 1 kartu do svého ekosystému podle běžných pravidel a poté si vyberte 1 kartu, kterou odhodíte. Odhozená karta se zahraje do ekosystému Mochy, čímž se vytvoří mřížka 4x5 jako obvykle, přičemž se začíná vlevo nahoře a postupuje se zleva doprava, pak shora dolů, dokud se nedosáhne pravého dolního rohu.

Po vyložení karty do ekosystému Mocha si z balíčku doberte 1 novou kartu. Pokud Mocha právě dokončil řadu, vezměte si místo toho 5 nových karet. Pokračujte v hraní tímto způsobem, dokud není váš ekosystém kompletní a Mocha nedokončí svou 4. řadu (celkem 20 tahů).

Pro vyhodnocení hry vypočítejte obě skóre jako obvykle (pokud má Mocha nějaké karty Velryb, vyberete si, které karty otočíte lícem dolů). Vaším cílem je porazit Mochu o 55 bodů pro snadnou úroveň, o 70 bodů pro normální úroveň nebo o 80 bodů pro obtížnou úroveň.


Shrnutí:

Přijemný, přemýšlívý set collection s hezkými obrázky a přitažlivým tématem. Rychlá, pravidlově jednoduchá hra, kterou lze hrát i se začátečníky či nehráči. Výhodou je i rychlá příprava hry a sólo mód.

Autor: Kirke777

Vybíráme z Bazaru

Neznámá planeta
Neznámá planeta
Akt. cena: 1300 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas