Nebula - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: strategická
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
MINDOK - logo
Autoři: Bernardo Vásquez
Cristian Bustos
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Nebula (tj. Mlhovina) je abstraktní hra zasazená do hlubokého vesmíru. Hráči v ní z hvězdokup získávají hvězdy a ty poté umisťují do své galaxie, kde z nich sestavují souhvězdí. Přitom se snaží splnit společné a osobní cíle, případně též cíle pokročilé. Hru lze hrát ve zjedndušené variantě, která oproti úplné neobsahuje některé prvky, např. možnost upravit počet bodů udělovaných za jednotlivé hvězdy a souhvězdí. Prvky navíc pro úplnou hru jsou níže uvedeny v kurzívě.

Příprava hry:

Hru tvoří především hvězdy v sedmi barvách (včetně černých hvězd, které ve hře fungují specificky) umístěné do látkového pytlíku, dále deska hvězdokup, tj. herní plán se třemi hvězdokupami, představujícími společnou nabídku hvězd, a s ukazatelem černých hvězd, a desky galaxií, tj. hráčské desky, na nichž je znázorněna stupnice pro černé hvězdy a galaxie s místy pro barevné hvězdy. Ta jsou součástí některého ze čtyř souhvězdí a nacházejí se na jedné z pěti orbit, přičemž jsou propojena plnou či přerušovanou čarou se sousedícími hvězdami v rámci souhvězdí či orbitě.
Hráči umístí na dosah všech desku hvězdokup a na jednotlivé hvězdokupy připraví nabídku hvězd (na vyznačené místo u každé hvězdokupy umístí také ukazatel času) a jednu hvězdu navíc doprostřed mezi hvězdokupy; ukazatel černých hvězd nastaví na začátek. Dále vyberou čtyři společné úkoly a rozloží je poblíž. V úplné variantě hráči navíc vyloží karty pokročilých cílů a umístí na dosah všech desku hodnot: tu tvoří tři stupnice, na jejichž začátek umístí žetony znázorňující určitou barvu hvězd, typ souhvězdí nebo pokročilý cíl. Každý hráč si vezme desku své galaxie, žetony své barvy a 0‒3 hvězdy (podle pořadí hráčů), které si připraví vedle své galaxie, a vybere si jednu kartu osobního cíle.

Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích, z nichž každý má čtyři fáze:

  1. Sběr hvězd: hráč přemístí různé ukazatele času při jednotlivých hvězdokupách o celkem pět pozic v libovolném směru a z míst, kde ukazatele skončí, si mohou vzít po jedné hvězdě. Druhou možností je odstranit jednu ze svých neumístěných hvězd, vzít si z pytlíku pět hvězd, dvě z nich si vybrat a zbylé tři taktéž odstranit. V obou případech si vybrané hvězdy prozatím ponechají vedle své galaxie.
  2. Umístění hvězd: hráč umístí do své galaxie až dvě své hvězdy různých barev, resp. tři, pokud si v aktuálním kole vzali alespoň jednu hvězdu téže barvy, jakou má hvězda uprostřed mezi hvězdokupami. Barevné hvězdy se umisťují do souhvězdí v hráčově galaxii, a to na místo sousedící s již umístěnou hvězdou, přičemž musí být odlišné barvy než ostatní již umístěné sousední hvězdy. Černé hvězdy postupně zaplňují pole na příslušné stupnici na hráčově desce galaxie; po jejich umístění hvězdy hráč posune ukazatel černých hvězd na desce hvězdokup, při úplné hře také libovolný žeton na desce hodnot.
  3. Ověření splnění společných cílů: pokud hráč splnil některý z těchto cílů, umístí sem žeton své barvy.
  4. Doplnění nabídky hvězd

Konec hry:

Konec hry je spuštěn, nastane-li některá z následujících situací.

  • ukazatel černých hvězd dojde až na konec;
  • některý z hráčů dokončí tři ze čtyř souhvězdí ve své galaxii;
  • v látkovém pytlíku dojdou hvězdy;
  • na kartách společných cílů se nachází určitý počet žetonů v závislosti na počtu hráčů.

Hráči si poté spočítají vítězné body za splnění osobního cíle a společných cílů, za černé hvězdy umístěné na desku galaxie a za dokončená souhvězdí. V případě úplné varianty hráči získají body také za umístěné hvězdy a splněné pokročilé cíle, pokud odpovídající žetony na desce hodnot jsou mezi třemi, které na příslušné stupnici postoupily nejdále. Hráč s největším celkovým počtem bodů se stane vítězem.

Autor: Ondřej Podavka

Vybíráme z Bazaru

Juicy Fruit - holandsky
Juicy Fruit - holandsky
Akt. cena: 50 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas