Divukraj: Dálava

xxxxxxxxoo hodnoceno 13x (Seznam vlastníků)

Divukraj: Dálava - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 80 min (reálná data)
Herní svět: Fantasy, Zvířátka
Herní kategorie: budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Autoři: Clarissa A. Wilson
James A. Wilson
Rok vydání: 2024
Dostupnost: 14 obchodů (cca 1189–1229 CZK)
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

První dojmy

Ráda bych řekla, že Dálava pro mě byla největším očekávaním tohoto roku. Divukraj milujeme, máme ho v AJ a na Dálavu jsme se těšili jako na smilování, že do světa Divukraje ponoříme i naše anglicky nemluvící známé.

Dálavu jsem hrála jenom 1x a za mě teda zklamání. Popravdě mi herně připadalo, jako by se někdo snažil dát dohromady Mláďata z Divukraje a Nový Lístkovec.

Co se týče designu, tak ten je na první pohled nádherný (troufám si říct, že opravdu nevím, jestli je na první pohled hezčí Divukraj nebo Dálava), ale na druhý už tolik ne. Maják neplní žádnou “užitečnou” funkci, slouží doslova pouze jako okrasa. Nevlezou se na něj ani figurky. Karty mají sice krásný art, ale barvy karet (jestli je karta produkční, atd) jsou nesmyslně vybledlé a popravdě kolikrát na první pohled nešlo vidět, jestli je ta karta se zeleným, bílým nebo fialovým efektem. 

Stejně jako v Mláďatech, oproti Divukraji zde není žádná provázanost karet (Soudce - Soud, Královna - Zámek atd). Hráč dostane tři kotvičky a může propojit jakoukoliv budovu s jakoukoliv kartou stejné barvy. 

V Dálavě jsou taktéž “žetony”, které mají na konci 2 body nebo se můžou použít jako jakákoliv surovina. 

Úkoly jsou řešeny pomocí destiček “dun”, kde hráči sbírají 3x červené karty atd. Ještě tam byly družice, které určovaly například běžná karta červená (za to se tuším něco dostávalo, ale to už si nepamatuji).

Co se týče dojmů z hraní - měli jsme strašně moc surovin. V podstatě pořád jsme je pořád nějakých způsobem generovali. Tím, že karty na sebe nenavazovaly, tak se dalo postavit v podstatě cokoliv a kdykoliv. Neviděla jsem v tom hlubší strategii - učící křivka bude pořád stejná a tady znalost karet podle mě až tolik nepomůže. K tomu ještě ta nepřehlednost. Když se vyhodnocovaly nějaké karty (například často bylo spusť efekt zelených), tak bylo opravdu nepříjemné chodit kartu po kartě a sledovat, jakou má barvu. 

Před Dálavou jsme si zahráli Mláďata a ty nás upřímně všechny bavily daleko více. U stolu jsme byli všichni dospělí. 

Dálavu si umím představit jako stupínek mezi Mláďaty a Divukrajem. S dětmi. Ale jinak ne. Strategii Divukraje to nemá ani zdaleka (což jsem ve výsledku ani neočekávala, ale nečekala jsem, že to bude tak ploché) a pokud bych si měla zahrát oddechovku, tak bych raději šáhla po Mláďatech. 

22.7.2024 22:47:31 | Upraveno autorem (porovnej)

Mám dost podobný dojem. Šli jsme si Dálavu zahrát proto, že klasický Divukraj milujeme a máme skoro všechna rozšíření. Dost nás ale překvapilo, že ve hře jsou jen kartonové žetony surovin a lodiček. Jasně, Rexíci argumentují nížší cenou, možná to lidi naláká, ale oproti klasickému Divukraji je to fakt bída. To už rovnou mohli zahodit maják, udělat nějaký malinký jen na jednom kartonu a ušetřili by další prachy, protože ten tu je fakt zbytečnost, Prastrom v základu má alespoň nějaký smysl, tady to je jen samoúčelné. 

Karty mi nepřišly tak pěkné jako v klasickém Divukraji, hůře přehledné a herně jsou to prostě jen okopírované karty ze základu a pár dalších rozšíření, u kterých se nikdo nenamáhal ani změnit jejich vlastnosti. Prostě jim dali jiný art a zbytek nechali stejný. Celou hru jsme se “bavili” tím, že jsme pojmenovávali jednotlivé postavy podle karet z originálního Divukraje. 

Vylepšení v podobě plavby okolo mapy bylo sice oproti základu fakt nové, ovšem moc smyslu jsem v něm neviděl, akorát člověk dostává další a další suroviny. 

Po dohrání všichni u stolu prohlásili, že než toto, raději si zahrají základní Divukraj, i kdyby měl být bez rozšíření. Tohle je prachsprostá kopie 1:1 s pozměněným designem a bez inovací. Suroviny z kartonu navíc hru sráží ještě více na kolena. Ale mrzí mě to, takový potenciál a oni ho takhle promrhali. 

23.7.2024 10:38:08

Tak Mláďata jsou pro děti, je to dost primitivní a osobně jsem byl hodně rád, že to prcka nechytlo, protože já u toho doslova usínal. Dálava je ehm.. přesně to co jsem očekával nebo hůř.. dostal jsem ji jako dárek ještě v angličtině (celý Divukraj máme anglicky a vyhovuje), byť jsem avizoval, že ji nechci, protože byť Divukraj miluju, tak se bavím hlavně o základní hře, k tomu tak 2 rozšíření, které hráváme, zbytek už je jen tahání peněz z kapes zákazníků, přičemž cena stoupá a kvalita značně klesá. Já se u té hry nudil podobně, jako u Mláďat, jak píšete, minimální interakce mezi kartami, absence vazeb crittera na construction velká špatná, já tu hru už nikdy nechci hrát, skutečně.. Divukraj hrajeme už ani nevím 2-3 roky pomalu co týden někdy i víckrát a neohraje se to, nevidím jedinný důvod, proč vytáhnout Dálavu místo Divukraje a ani argument, že pro občasnou změnu a oživení zde neobstojí.

23.7.2024 12:04:24

Charitativní aukce

Dobročinná dražba: Versailles 1919
Dobročinná dražba: Versailles 1919
Akt. cena: 1900
Končí za: 21 hodin

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Too many bones Splice*Dice
Too many bones Splice*Dice
Akt. cena: 1100 Kč
Končí za: 4 dny