Podivná chování Zatrolenek v Chrome (a dalších, co používají stejné jádro)

Bohužel cca týden řešíme podivné situace, kdy na server chodí v rychlém sledu (v rozmezí setin vteřiny) duplicitní dotazy na stejnou stránku/odkaz. Příčinou je změna chování v Chrome (další prohlížeče to zdá se nedělají, v Chrome to máme potvrzené), kdy Chrome po kliknutí na odkaz posíla dotaz na server 2x v rychlém sledu za sebou (v řádu setin vteřiny).

Toto chování má velmi nepěkný důsledek. Některé akce na Zatrolenkách máme jako \"Přepnout\" a tedy první dotaz způsobí \"vypnout\" a druhý \"zapnout\" (nebo naopak). A díky tomu nešlo například přidávat a odstraňovat hry ze sbírek/wishlistů pomocí tlačítek v profilu hry (toto je první místo, kde je to \"opraveno\").

V mnoha případech toto chování Chrome má velký přínos pro jeho uživatele, ale zrovna v těchto případech a když s tím web nepočítá (a 18 let se choval jinak) tak to může přinést spoustu nepříjemných překvapení.

Celý web budeme procházet a hledat problematický místa. Pokud na nějaké takové narazíte, napište nám prosím přes Kontaktní formulář. Za nepříjemnosti se omlouváme, makáme na úpravách, aby bylo vše zase normálně funkční.

Disney Villainous: Úvod do zla

oooooooooo hodnoceno 0x (Seznam vlastníků)

Disney Villainous: Úvod do zla - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 50 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Ravensburger
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Hrát za padouchy je prostě cool!

Autor: martinsun | 13.10.2024 | 5

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Hrdinové? Ne, to jsou jen přerostlí škůdci! My padouši jsme ti, kolem kterých se točí celý svět. Kdyby nebylo nás a našich ambiciózních plánů, nikdo by vůbec nevěděl, že nějací „hrdinové“ existují. A proto se znovu chystáme ovládnout svět pohádek a magie! Tady je zlo jasně na vzestupu!

Disney Villainous: Úvod do zla je hra, ve které každý hráč ovládá jednoho ze čtyř Disney záporáků, každého z různých Disney filmů. Cílem hry je jako první splnit jedinečný vítězný cíl své postavy a tím zvítězit.

Privátní: Villainous - Karty padoucha Zloba 1.jpg
Zloba a její pomocníci

 

Pohodlně se posaďte (Příprava hry)

Každý hráč dostane svůj vlastní balíček záporáka, balíček osudu, herní desku a figurku své postavy. Doprostřed stolu se položí mince a hra může začít! 

Privátní: Villainous - Deska padoucha.jpg
Stačí otevřít a deska pro hrdinu je tu!


Temné triky a kouzla (Průběh hry)

Ve svém tahu se aktivní hráč pohne se svou postavou na jiné místo na své herní desce a provede jednu nebo více akcí, které jsou na daném místě k dispozici. Ty často zahrnují hraní karet z ruky. Poté si hráč doplní ruku do čtyř karet. Karty mohou být spojenci, předměty, efekty, podmínky nebo (u některých postav) kletby. Hráč musí tyto karty chytře využít, aby splnil svůj vítězný cíl.

Akcemi jsou:

  • Osud: Umožňuje hráči vybrat jiného hráče, vytáhnout dvě karty z jeho balíčku osudu a jednu zahrát na jeho herní desku. Tím zakryje dvě ze čtyř dostupných akcí na jednom z jeho míst. Karty osudu obsahují hrdiny, předměty a efekty z filmu příslušného záporáka, které mu komplikují plány.
  • Útok: Hráč může použít své spojence a zaútočit na hrdinu, který je umístěn na jeho herní desce.
  • Mince: Hráč získává mince.
  • Hraní karty: Hráč může zahrát jednu kartu z ruky, obvykle s tím, že za ni musí zaplatit mince.
  • Odhození karet: Hráč může zahodit libovolný počet karet z ruky.
  • Přesun: Hráč může přesunout spojence, hrdinu nebo předmět na sousední pole na své desce.
Privátní: Villainous - Karty osudu Zloba.jpg
Kdo se postaví Zlobě do cesty?

 

Dobro je v troskách (Konec hry)

Hra obvykle končí okamžitě, jakmile jeden ze záporáků splní svůj vítězný cíl. U některých postav však může vítězství nastat až na začátku jejich dalšího tahu, protože soupeři mohou mezitím ještě zasáhnout a změnit podmínky jejich vítězství.

Privátní: Villainous - Lama karty.jpg
Každý padouch má svůj vlastní cíl

 

Co je v magickém kotlíku? (Komponenty)

Hře dominují plastové figurky, které v silně abstraktním stylu představují jednotlivé záporáky. Je to neotřelé, zajímavé a hlavně výstižné. Součástí hry je také velký plastový kotel, který slouží k uchovávání mincí. Ty jsou vyrobené z tvrdého kartonu. Každý záporák má vlastní unikátní desku a balíček karet, vše v dobré kvalitě.

Privátní: Villainous - Otevřená deska 1.jpg
Kvalitní komponenty

 

Čarovné formule a svitky (Pravidla)

V pravidlech se dá dobře zorientovat. Jsou napsána tak, že máte pocit, že autoři dávkovali informace postupně a přehledně, takže jsou snadno stravitelné. Velmi jsme ocenili malé knížečky pro každého záporáka, kde je detailně popsán nejen jeho cíl, ale také strategie, jak ho dosáhnout. Vzhledem k asymetričnosti jednotlivých postav je to skvělá pomůcka pro pochopení herního stylu každého záporáka.

Pomocné jsou také „lama karty“, které popisují symboly jednotlivých akcí a stručně vysvětlují cíle všech záporáků. QR kódy nás odkázaly na stránky s anglickými a německými verzemi pravidel jak pro hlavní hru, tak pro jednotlivé záporáky. Možná se časem dočkáme i počeštěné verze.

Privátní: Villainous - Průvodce padoucha.jpg
Jak hrát v kostce – ideální pomocník hráče

 

Temný hvozd nebo pirátská loď (Atmosféra)

Atmosféru hry tvoří především jednotlivé balíčky karet postav a jejich cíle. Téma je zde zpracováno dokonale – narazíte na hrdiny, předměty i situace přímo z filmů. Cíle každého záporáka jsou přesně takové, jaké měli ve svých filmech – i když v těch jim hrdinové v jejich dosažení nakonec zabránili. Zde je však na hráčích, aby tyto temné plány dotáhli do úspěšného konce.

Je však třeba si uvědomit, že každá postava funguje jako samostatný tematický ostrůvek. Propojení všech záporáků do jednoho velkého příběhu tady nenajdete – každá postava sleduje svou vlastní dějovou linii.

Privátní: Villainous - Karty padoucha Kapitán Hák.jpg
Piráti kam se podíváš

 

Jakým mluvíš jazykem, hrdino? (Překlad)

Překlad je místy trochu zvláštní. Narazili jsme na spojence, u kterých podle české verze není úplně jasné, že jde o postavu nebo postavy. Z obrázků to poznáte, ale názvy karet jsou matoucí. Také nás překvapil výraz „hrajete s kartou“ – běžně se používá „hrajete kartu“, takže to působí neobvykle.

Nevím, jestli došlo k revizi pravidel oproti původní verzi, ale pravděpodobně ano, protože některé karty mají jiný text i efekt. Celkově by si překlad zasloužil pečlivou korekturu od lidí, kteří hru hráli a mají k ní blízko.

Privátní: Villainous - Porovnání AJ a ENG verze karty.jpg
Do překladu se nejspíš vloudila nějaká ta kapka magie

 

Letem čarodějným světem (Jak se nám to hrálo?)

Čarodějné tempo

První hra byla pomalejší, a to i přesto, že jsem už v minulosti Villainous hrál. Zejména první polovina hry byla pomalejší, protože jsme si museli zvyknout na pravidla, herní symboly, efekty a základní principy hraní s konkrétní postavou. Další hry už pak byly výrazně svižnější.

S větším počtem hráčů se délka hry prodlužuje – na krabici je uvedeno 20 minut na hráče, a my jsme se pohybovali mezi 20 a 30 minutami na hráče.

Privátní: Villainous - Karty osudu Kapitán Hák.jpg
I kapitán Hák má svoje noční můry…

 

Nástrahy magie

Nejsilnějším prvkem hry je rozhodně její téma. Herní mechanika je spíše průměrná – dobíráte si karty, škodíte soupeřům a snažíte se co nejrychleji splnit svůj úkol. Velkou roli zde hraje náhoda a štěstí v tom, jaké karty a v jakém pořadí vám přijdou do ruky. Můžete si pomoci odhazováním karet, ale to většinou začnete dělat až později, když lépe rozumíte tomu, co váš padouch dokáže a jaká komba chcete použít.

Často se nám stávalo, že zatímco jsem se snažil poskládat správné kombo, soupeř už mezitím splnil svůj úkol, což může být trochu frustrující.

Privátní: Villainous - Karty padoucha Uršula.jpg
Další padouch na scéně

 

Více padouchů v jednom světě

Při hraní s více než dvěma hráči jsme měli daleko větší problém udržet si přehled o tom, jak jsou na tom jednotliví soupeři. Při hře ve dvou máte jasnou představu, jak se daří vašemu protivníkovi, a můžete mu efektivně škodit. Ve více hráčích už je těžší soustředit se na svůj cíl a zároveň rovnoměrně škodit všem soupeřům, což může vést k tomu, že někomu necháte volnou cestu k vítězství.

Privátní: Villainous - Karty osudu Uršula.jpg
Kdo se postaví Uršule?


Jiné světy

Po zahrání Disney pohádkové verze jsme se okamžitě pustili do světa Star Wars a musím říct, že rozdíl je znatelný. Villainous z tohoto světa je novější, svižnější a o dost víc z něj cítíte charakter jednotlivých postav. Přibyl zde nový prvek – nová měna („ambice“), kterou lze využít k nabíjení akcí, hraní karet a získávání převahy, například příklonem k temné straně Síly. Dalším skvělým prvkem jsou lodě, které rozšiřují hráčovu desku o nové akce. Pokud nejsou blokovány, mohou soupeřům pěkně znepříjemnit život.

Přemýšlím, jestli se s dalšími záporáky z pohádkového světa přidají i tyto nové schopnosti. Pokud ano, pohádkový svět by mohl dostat pořádné grády!

Privátní: Villainous - Průvodce padoucha 2.jpg
Další padouši

 

Zmenšovací kouzlo

To, že jde o magickou hru, poznáte i podle toho, že kouzlo zmenšení zasáhlo i naši realitu. Původní anglická verze Villainous obsahuje 6 záporáků, zatímco nová verze přináší jen 4. Setkáváme se zde se Zlobou, Kapitánem Hákem, Uršulou a Princem Janem. Po cestě se nám ale někam ztratili Jafar a Srdcová královna.

Autoři tvrdí, že jde o speciální vydání určené pro nové hráče, ale upřímně, moc tomu nevěřím. Spíš mi to přijde, že využívají hype kolem své nové hry Lorcana – ostatně jedna z karet této hry se nachází i v krabici s recenzovanou verzí. I když je insert menší a chybí místo pro dvě figurky, prostor pro karty je stále připravený na všech 6 balíčků.

Rád bych si zahrál i se zbylými postavami a měl možnost zažít celou původní sestavu.

Privátní: Villainous - Karty padoucha Princ Jan.jpg
Poslední do naší malé party je Princ Jan

 

Tisíc a jedna pohádka

Ke hře existuje 5 pohádkových rozšíření, z nichž každé přidává tři nové postavy. Některé z těchto postav mi nejsou úplně známé, ale zahrát si třeba za Cruellu de Vil, Scara nebo Háda by bylo skvělé. Pokud máte chuť zamířit do jiného žánru, je tu pro vás připraven již zmíněný svět Star Wars s několika rozšířeními, nebo také populární Marvel, který má rovněž své rozšíření.

Hlavní herní princip zůstává stejný, ale je doplněn o pár nových prvků, které hru posouvají o kousek dál.

Privátní: Villainous - Karty osudu Princ Jan.jpg
I Princ Jan má své hrdiny

 

Test dvou let

Původní hra je tu s námi od roku 2018 a věřím, že tu s námi bude i za dva roky. Disney pohádky jsou vděčné a věčné. Otázkou zůstává, zda budeme hrát spíše pohádkovou, komiksovou verzi, nebo se vydáme do úplně jiného světa. Potenciál má – a to jak herní, tak sběratelský.

Privátní: Villainous - Porovnání AJ a ENG verze lama.jpg
Rozdílů u původní verzí je víc

 

Shrnutí

Hru doporučuji všem milovníkům Disneyho světa a rodinám s dětmi, obzvlášť těm, kteří si oblíbili filmy jako Zloba nebo Cruella. Nahlédnout na svět očima záporáka a splnit jeho ambice může být osvobozující. Navíc je to hra, kterou snadno vysvětlíte a relativně snadno odehrajete. Je to skvělá rodinná hra, která si najde své místo mezi lehčími hrami, jako jsou Toulavé věže, Mikro Makro nebo Port Royal. A jako bonus získáte krásné originální figurky padouchů.

Můj dotaz zní: Budou další díly v češtině? Rád bych si je zahrál!

  • Hrát za padouchy je prostě cool
  • Známý a oblíbený Disney svět
  • Velký potenciál díky rozšířením – variabilita herních zážitků
  • Jednoduchá pravidla, do kterých se snadno dostanete
  • Figurky jsou na úrovni malých uměleckých děl

 

  • Modernější verze hry jsou zábavnější
  • Zmenšená a možná i upravená varianta původní hry
  • Překlad je místy chaotický a nezvyklý
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

7 Divů Světa: Duel + rozšíření Pantheon + insert
7 Divů Světa: Duel + rozšíření Pantheon + insert
Akt. cena: 421 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas