Dirt and Glory

oooooooooo hodnoceno 0x (Seznam vlastníků)

Dirt and Glory - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Post-apokalypsa
Herní kategorie: karetní hra, závodní
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
MINDOK - logo
Autoři: Petr Vojtěch
Rok vydání: 2024
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Ve hře Dirt and Glory se hráči prohánějí se svou karavanou postapokalyptickým světem a snaží se ovládnout cenné oblasti pustiny se zásobami drahocenné vody ukrytými pod troskami starobylé civilizace. Podobně jako v klasických hrách Blackjack či Jednadvacet (Oko bere) hráči zahrávají karty, aniž by znali jejich hodnotu, a snaží se tak dosáhnout součtu co nejbližšího cílové hodnotě, zde uvedené na kartě území. Čím více se hráč této hodnotě přiblíží, tím více vítězných bodů obdrží, avšak kdo ji překročí, nezíská žádné. Kromě toho hráči postupně získávají karty se zvláštními schopnostmi, jimiž obohacují svůj balíček. Hráč, jenž během hry obdrží nejvíce bodů, se stane vládcem pustiny a vítězem hry.

Příprava hry:

Hru tvoří především karty jednotek (včetně počátečních karet jednotek) s jednou či dvěma hodnotami od 1 do 5, popř. též zvláštní schopností, a karty území. Každý hráč si vezme sedm počátečních karet své barvy a dobere si další tři karty jednotek, z nichž dvě si ponechá; těchto devět karet zamíchá a utvoří z nich svůj počáteční balíček karet. Dále si vezme bodovací kartu a žeton a jeden žeton paliva.
Z balíčku karet jednotek hráči vyloží nabídku tolika karet, kolik je hráčů, a z devíti karet území vyberou šest, z nichž utvoří balíček a vrchní kartu otočí lícem vzhůru. Nakonec hráči připraví na dosah všech zásobu žetonů paliva.

Průběh hry:

Hra trvá po šest kol, v každém z nich hráči nejprve zamíchají svůj balíček jednotek a doberou si z něj dvě karty, z nichž jednu vyloží před sebe, čímž začne tvořit svoji karavanu, a druhou umístí do své rezervy. Poté se střídají v tazích, v nichž mohou provést jednu z následujících akcí:

  • Zahrání karty: hráč odhalí vrchní kartu svého balíčku a umístí ji na další karty své karavany, popř. může vyhodnotit efekt uvedený na kartě. Poté zahlásí aktuální součet hodnot karet v karavaně (jsou-li na právě zahrané kartě uvedené dvě hodnoty, rozhodne se pro jednu z nich); v případě, že tento součet je vyšší, než číslo uvedené na kartě území, musí okamžitě pasovat (viz níže).
  • Pasování: hráč si vybere jednu kartu z nabídky uprostřed a zasune ji dospod svého balíčku karet. Po zbytek kola se již neúčastní hry.

Ve svém tahu hráči mohou rovněž využít žetony paliva, a to buď pro umístění právě zahrané karty do své rezervy, nebo pro zahrání karty z rezervy místo vrchní karty z balíčku.
Poté, co všichni hráči pasují, získají hráči odměnu podle toho, nakolik se součet hodnot na kartách, které během aktuálního kola zahráli, přiblížil číslu na kartě území. Hráč, který se přiblížil nejvíce, získá nejvyšší počet bodů uvedený na kartě území, hráči na druhém a třetím místě nižší počty bodů (popř. žeton paliva), hráči na čtvrtém či pátém místě a také ti, kteří překročili cílové číslo, obdrží pouze dva žetony paliva.
Nakonec hráči připraví další kolo: odhalí novou kartu území, vyloží novou nabídku karet jednotek a každý hráč připraví svůj balíček pro další kolo, do něhož smí přimíchat též karty ze své rezervy.

Konec hry:

Hra končí po odehrání šesti kol. K bodům získaným na konci každého kola si připočtou po jednom bodu za každé dva nevyužité žetony paliva. Hráč s největším celkovým počtem bodů se stává vládcem pustiny a vítězem hry.

Autor: Ondřej Podavka

Další názvy této společenské hry

  • Grit and Glory

Vybíráme z Bazaru

Catan Junior
Catan Junior
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 21 hodin

Offcanvas