Broušení herních žetonů

Ahoj,

chtěl jsem se zeptat. Když vyloupnete kartonový žeton z plata, jsou na něm takové vystouplé drážky, které ho pojily s tím platem. Chtěl bych je zabrousit, aby obvod žetonů byl hladký. Máte s tím někdo zkušenost? Potřeboval bych doporučit, jak na to. Brusný papír? 

Díky moc

A

26.7.2024 07:28:51

Brusným papírem to jde, ale s vysokou pravděpodobností si je zničíš, zkus spis skalpel a pak jemně dobrousit

Vrchní slouha v Přístavu hrdinů

26.7.2024 09:16:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Taky jsem slyšel, že někdo používal kleštičky na nehty :)

* * * * *
Board games klub, Trenčín

26.7.2024 09:40:09

Skalpel a pěnové brousítko na nehty, ale dělal jsem to spíše u doma dělaných žetonů aby neměly ostré hrany.    ( vzhled jako vysekávané žetony)

26.7.2024 10:25:31

Jemny brusny papir. Standardne pouzivam, kdyz si chci nabarvit hrany zetonu nebo jako pripravu na pryskyrici.

26.7.2024 21:05:23

Skalpel raději ne. Dost špatně se s ním pracuje, pokud nejsi chirurg při operaci. Má totiž dlouhou tenkou a pružnou čepel.

Použij raději modelářský nůž, lidově zvaný knejp. Ten má čepel krátkou a tuhou. Nebo ulamovák či kleště na nehty. 

26.7.2024 21:25:12

@peca existuje víc druhů čepelí, ani jedna mi na modelarinu neprijde moc tenká nebo moc pružná, pokud ti to dělá problémy, tak zkus č.11

Vrchní slouha v Přístavu hrdinů

26.7.2024 23:01:41

Ok, možná moje neznalost. Prostě jsem do v lékárně koupil skalpel (násadku a čepel), neptali se mě na typ. Setkal jsem se i s tím, že někdo tyto pojmy (skalpel a modelářský nůž či knejp} volně zaměňuje.

Proti knejpu čepel skalpelu pružila hodně (ohýbala s přitlakem). Na papír asi dobré, na plasty a překližku ne. Kdysi mi to někdo doporučil na začištění figurek a to je skalpel, podle mého, dosti nevhodný.

Navíc byla čepel neuvěřitelně ostrá. Stačilo se jí dotknout, lehce zavadit a hned jsem měl řezy v kůži. Sice velmi jemné a mělké, vůbec ne do krve, jenom e to dělo úplně mimoděk. U modelkudly e mi to nestane.

Raději se nechám skalpelem operovat. Modelařit budu knejpem, modelkudlou, modelářským nožem.

Dost možná je to mýma rukama. :)

27.7.2024 08:05:35

Jdou použít kleštičky na nehty. Dokonce jsem v dobách dávno minulých viděl, že někdo měl starý obal od CD s uřízlým rohem, tam šoupnul žeton a vykukující roh pak kleštičkama na nůžky ustřihnul. Ideální na žetonový válečný hry s hromadou žetonů.

Pak bych doporučil skalpel, ideálně s výměnnejma čepelema. Už léta ho bez nejmenších potíží používám na modelařinu a i dřevo jako já s ním krásně vyřízne třeba kruhový obtisk. O čemž jsem si si třeba s klasickým ulamovacím řezáčkem mohl nechat jen zdát. 

 

 

27.7.2024 10:41:10

@peca  víš, že modelářský nůž a knejp jsou dvě rozdíůné věci, že jo?

Vrchní slouha v Přístavu hrdinů

27.7.2024 13:43:40

Vím, ale je to rozhodně podobnější sobě navzájem, než skalpelu. Nebo teda alespoň kdysi knejp říkal vedoucí modelářského kroužku něčemu, co se vzhledem hodně podobalo dnešnímu modelářskému noži s výměnnými čepelemi, jenom ta čepel byla pevně vsazena do dřevěné rukojeti, případně ro vypadalo, jako kus naostřeného železného plocháče.

knejp

modelkudla

a tady skalpely (@foxthetox máš pravdu, že ta “11” vypadá použitelně), já měl tehdá něco jako “10”, spíše ještě trochu delší (holt mi v lékárně nedali na výběr, neměl jsem zkušenost): https://medicinske-nastroje.cz/skalpely-227 

27.7.2024 19:51:50

@peca já myslím, že se bavíte o tomtéž, jen tomu každý říkáte jinak. 🙂 To čemu říkáš “modelkudla” (modelářský nůž), se jinde běžně prodává jako (tužkový) skalpel.

A k původnímu dotazu od @Mathyas - za mě velmi jemný smirkový papír a pak zatřít nějakým disperzním PVA lepidlem (např. Herkules) naředěným vodou.

28.7.2024 13:23:11 | Upraveno autorem (porovnej)

@Sady  neříkáme, podle mě jsme se shodli. Jenom mě práce se skalpelem nešla dobře. Skalpel je chirurgický nástroj. Bohužel to někdo motá (smutné v těch e-shopech) a pak z toho vznikají takovéto zbytečné diskuse.  :)

@Mathyas hele, ty žetony, to je jako “normální” deskovka, nebo wargame (ASL třeba). Wargamy mají tipicky čtvereček a otřep na rozích. Existují na to speciál kleště (drahé). Potom se na to dá udělat přípravek z krabičky na CD/DVD a použít kleštičky na nehty.

Ostatní hry, pokud mají žetony kulaté, tak kleštičky na nehty asi taky, ale od oka. Rovné žetony s otřepem na straně asi tím modelářským nožem.

Já ty žetony nechávám jak jsou. Otřep vadí ve hře jenom u wargame, kde se žetony stohují či pokládají těsně vedle sebe.

28.7.2024 16:48:08

Vybíráme z Bazaru

Legendy Dávnozemě + promo - nové
Legendy Dávnozemě + promo - nové
Akt. cena: 1700 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas