Dotazy ohledně StretchPay.

Ahoj,

s crowdfundingem zatím nemám zkušenosti, ale po omrknutí KS a GF stránek mne to docela láká. Ohledně placení, natrefil jsem na termín StretchPay. Chápu správně, že je to něco jako nákup na splátky, kdy obdržím danou deskovku až po doplacení (pokud je mezitím k dispozici), resp. po doplacení budu muset počkat, až k dispozici bude? Celková částka by se neměla navyšovat oproti platbě najednou, pokud jsem to pochopil správně. Jak to funguje, pokud projekt “nedopadne” a já ještě nemám doplaceno, můžu to předčasně utnout, a tím vlastně snížit ztrátu? Jak je to v takových případech s refundací (pokud vůbec někdo u neúspěšných projektů refundaci dostal)? A také, pokud to opravdu funguje jako nákup na splátky, můžu mít takhle “rozjeto” několik kampaní zároveň? 

Prosím o více-méně seriozní odpovědi. :) Umím googlit a něco jsem si k tomu dohledal, ale znáte to, papír snese všechno (i ten elektronický), takže do F&Q nebo “propagačního” článku se dá napsat cokoliv, aby se někdo nechal nalákat. Proto mi jde o vaše praktické zkušenosti s tímto platebním nástrojem, pokud ho vůbec někdo používá. Zde na Zatrolenkách jsem našel jen pár zmínek v diskusích ke konkrétním kampaním, ale nic, co by pokrývalo mé dotazy výše.

24.6.2024 15:41:08

Stretchpay som parkrat vyuzil, najma pri drahych hrach, ktorych kupa na “jeden zatah” by ma asi bolela viac. Je to tak, ako pises. Ak stoji hra 300 $, prirataj si k tej cene dan, na Slovensku to stoji 360 $. Ak mas Stretchpay, zaplatis desat splatok po 36 $. Prva splatka sa strhne na konci kampane. Po doplateni uz len cakas, kedy zacnu vyvojari rozosielat hru, predtym este treba zaplatit za odoslanie hry.

24.6.2024 16:55:41

Ahoj, můžu ti sdělit mou osobní zkušenost se Stretch Pay. Je to možnost dostupná pouze pro Gamefound, Kickstarter tuto možnost nemá. Funguje to tak, že když backneš hru, můžeš si vybrat zda ji uhradíš celou naráz, nebo se ti cena hry, včetně VAT ( DPH ) rozpočítá do pravidelných měsíčních splátek. Cena dopravy v tom zahrnuta není, ta se platí v Pledge Manageru. Celková cena je stejná jako když hru uhradíš celou naráz, opět bez zmíněné dopravy. Stretch Pay je možný u kampaní s minimální splátkou 7 euro. Případné poplatky tvé banky za mezinárodní platby ale platíš za každou takovou platbu, pokud si je tvá banka účtuje. První splátku platíš 1 den po úspěšném skončení kampaně, avšak jestliže je kampaň neúspěšná ( nezafinancovaná ), nic se ti z účtu nestrhne. Počet splátek není u všech kampaní stejný. Ano, můžeš mít neomezeně kampaní takto financovaných, to nijak omezené není. ( Já takto zaplatil předobjednávku The Dead Keep od CMON, aktuálně platím SP za kampaně I.C.E. a za reprint Castle Of Burgundy SE ). V záložce Your pledge pak vidíš tvůj pledge, také rozepsaný splátkový kalendář s dnem splatnosti dané splátky v měsíci - ten je vždy stejný, výši splátky, počet splátek, celkovou částku a zbývající částku k uhrazení. Pokud chceš takto platit i případné addony, nebo více kopií hry, je nutné tyto přidat v průběhu kampaně, poté to možné není ( pro využití Stretch Pay, jinak je samožřejmě možné si je normálně přidat a zaplatit v rámci Pledge Manageru ). S refundacemi praktickou zkušenost nemám, obecně snad doporučení podporovat známé vydavatele, kteří již mají nějaké doručené projekty za sebou, číst diskuze a aktualizace u kampaní, případně se lze tady na ZH zeptat na konkrétní hru / vydavatele, pokud někdo má zkušenost poradí. Někdy je rizikovost kampaně zmíněna v rámci představení na YT či internetu, u nás třeba v rámci projektu Crowdfundingová středa od Lazy-Cat-BG, který se pravidelně a přehledně crowfundingu věnuje na svém YouTube kanále výbornou formou - tady na ZH je vlákno s odkazy v rámci sekce Crowdfunding ( uživatel speett ). Věřím, že je má odpověď dostatečná a srozumitelná :-) 

24.6.2024 17:01:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Přešel jsem plně na Gamefound právě kvůli stretch pay - dále SP.

Kickstarter zatim nic takového nemá (má něco po skončení kampaně ale je to přes 3. stranu a pěkně blbý).

 

Je to super věc. Používám vlastně vždy. 

Pokud má kampaň možnost SP tak máš napsáno, na kolik splátek se to rozdělí, máš tam termíny strhávání a na kolik to je splátek. Bývá to od 2 do 10. Minimální cena pro SP je taky u každé kampaně jinak nastavena. Někdy 5 euro a někdy 50. 

Jednou se mi stalo, že jsem neměl na účtu dost peněz a prijde ti mail, kde se pise, ze to zkusi automaticky za 2 dny znovu a nebo to udelas manualne. 

Pro late pledge vetsinou neni SP k dispozici. Ale napriklad Ironwood ted v late tu moznost má. Ale ta hra stoji cca 50euro s daní a ma to jen 2 splatky a do vydaní je jeste mnoho casu. Takze se to stiha doplatit nez to poslou. 

 

Rada na zaver - je dobre tomu nepropadnout, ze platis jen 12euro mesicne :D kdyz si takhle backnes 10 her tak to vysledny numero se stava celkem vrazedny :D 

24.6.2024 19:21:32

Stretch pay je svinstvo, potom si clovek kupi aj hru ktoru by na zaciatku odmietol, lebo stoji 300 USD!, ale cez stretchpay to je len 10 splatok po 30.. to az tak neboli. A kym sa nazdas, mas 4 backnute projekty so strechpay.. :D

24.6.2024 21:34:45

je to tak :D @no.vi89 

The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era - Pledge value: 484,00 $

The Isofarian Guard Second Printing - Pledge value: 350,90 $

Dragon Eclipse - Pledge value: 166,98 $

Grimcoven - Pledge value: 188,76 $ Installment progress: 0 of 7 paid.

 

stretch pay je zlo… ale mam diky němu to, co jinak bych asi doma neobhajil 
:D 

24.6.2024 21:52:10

@twix ja uz to robim stylom “fakt tu hru potrebujem, je ten KS obsah dolezity?", potom sa pozriem do skrine a vacsinou zistim ze nepotrebujem. :D

24.6.2024 22:31:43

@Busyday Myslím si, že tak jak to popisuješ, tak to správně nechápeš.

  1. Je to crowdfunding. Takže neplatíš za hotovou hru, ale za hru, která teprve v budoucnu vznikne. Není to e-shop, ale podporuješ nějaký projekt.
  2. Peníze (ať už jednorázově, nebo na splátky) se ti strhnou za úspěšnou kampaň. Hra je pořád ještě měsíce až roky od doručení.
  3. Nevím, co si představuješ pod pojmem neúspěšný projekt. Protože neúspěšná může být kampaň (a pak se ti žádný peníze nestrhnou), ale neúspěšný může být opravdu i ten projekt (např. vydavatel zkrachuje, špatně si spočítali náklady, z nových projektů financují ztrátu minulých projektů, atd.). V takovém případě jsi o peníze nejspíš přišel. I když, stává se to málokdy.

Takže pokud jsou tyhle principy jasné, tak stretch pay je jenom splátkový kalendář bez navýšení. Místo abys po skončení kampaně zaplatil celou částku najednou, tak ji zaplatíš po x měsíčních splátkách. Ale pořád platí, že platíš po skončení kampaně a hra ti přijde bůhví kdy a dávno, dávno po doplacení všech splátek.

25.6.2024 09:54:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky všem za fundované odpovědi. Bohužel je to tak, jak jsem se obával, a nejspíše do toho spadnu stejně, jako většina, co na mé dotazy odpověděla. :) Protože na rovinu, bez ohledu na to, kolik jste ochotni za deskovky utratit, připadá mi, že už se to trochu utrhlo z řetězu. Já začal relativně nedávno, moje první “velká” deskovka byl Gloomhaven, a to jsem si říkal, že 3 tácy je docela dost. Teď se začíná na pěti, a 15 už také není žádná míra…

25.6.2024 11:52:14

Já bych jen dodal,ze byva možnost použít SP v PM,pokud jsi ho nepoužil v kampani.

25.6.2024 13:41:55

Vybíráme z Bazaru

Imperium: Legendy
Imperium: Legendy
Akt. cena: 499 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas