Podivná chování Zatrolenek v Chrome (a dalších, co používají stejné jádro)

Bohužel cca týden řešíme podivné situace, kdy na server chodí v rychlém sledu (v rozmezí setin vteřiny) duplicitní dotazy na stejnou stránku/odkaz. Příčinou je změna chování v Chrome (další prohlížeče to zdá se nedělají, v Chrome to máme potvrzené), kdy Chrome po kliknutí na odkaz posíla dotaz na server 2x v rychlém sledu za sebou (v řádu setin vteřiny).

Toto chování má velmi nepěkný důsledek. Některé akce na Zatrolenkách máme jako \"Přepnout\" a tedy první dotaz způsobí \"vypnout\" a druhý \"zapnout\" (nebo naopak). A díky tomu nešlo například přidávat a odstraňovat hry ze sbírek/wishlistů pomocí tlačítek v profilu hry (toto je první místo, kde je to \"opraveno\").

V mnoha případech toto chování Chrome má velký přínos pro jeho uživatele, ale zrovna v těchto případech a když s tím web nepočítá (a 18 let se choval jinak) tak to může přinést spoustu nepříjemných překvapení.

Celý web budeme procházet a hledat problematický místa. Pokud na nějaké takové narazíte, napište nám prosím přes Kontaktní formulář. Za nepříjemnosti se omlouváme, makáme na úpravách, aby bylo vše zase normálně funkční.

Výsledky soutěže s TLAMA games o novinku Zachraňte korály

Autor: Zeus | 16.10.2024 | 38

V minulém týdnu na Zatrolenkách proběhla soutěž (nakonec) o 4 hry Zachraňte korály (každá s oběma malými promo rozšířeními). Čtvrtou cenu jste si do soutěže „přidali sami“ tím, že jste udělili vyhlašovacímu článku dostatek (tj. 300+) palců.

Klasicky než oznámíme vítěze (nedočkavci už je stejně znají), tak se podívejme na otázky a správné odpovědi (uvedené tučně).

Otázka č. 1: Kolik % plochy oceánů zabírají korály (platí informace z pravidel hry :-):

  1. cca 10 % > 1 soutěžící
  2. cca 5 % > 0 soutěžících
  3. < 1 % > 579 soutěžících
  4. > 20 % > 2 soutěžící
  5. Bez odpovědi > 1 soutěžící

Otázka č. 2: Se kterým zdrojem se ve hře Zachraňte korály NEsetkáte?

  1. Lastury > 0 soutěžících
  2. Ryby > 568 soutěžících
  3. Řasy > 1 soutěžící
  4. Kamery > 9 soutěžících
  5. Peníze / mince > 4 soutěžící
  6. Bez odpovědi > 1 soutěžící

Otázka č. 3: Co je jednou z nejpodstatnější akcí, které hráči při hře budou provádět?

  1. Vysazovat umělé korály > 354 soutěžících
  2. Lovit a označovat ryby > 5 soutěžících
  3. Odstraňovat z moří různé typy odpadů > 223 soutěžících
  4. Hledat a vyzvedávat poklady > 0 soutěžících
  5. Bez odpovědi > 1 soutěžící

Za tuto třetí otázku se fakt omlouváme, protože v první odpovědi mělo být „Vysazovat umělé útesy“, což je jedna ze zásadních mechanik hry. A také je fakt, že se ve hře s odpady v mořích také trochu pracuje. 

Takže jsme se dohodli s TLAMA games, že tuto otázku nebudeme hodnotit. A ještě jednou se společně omlouváme, jestli jsme vám touto otázkou způsobili bolení hlavy.

Otázka č. 4: Je možné se v rámci jednoho tahu přesunout s lodí mezi ostrovy, které spolu přímo nesousedí (= nemají mezi sebou přímé spojení)?

  1. Ano > 540 soutěžících
  2. Ne > 42 soutěžících
  3. Bez odpovědi > 1 soutěžící

Otázka č. 5: Kdy dojde ke konci hry?

  1. Když hráči dokončí druhou sérii šesti herních kol. > 4 soutěžící
  2. Když hráči vyzvednou ze dna poslední žeton odpadu. > 3 soutěžící
  3. Když některý z hráčů dosáhne 45 vítězných bodů. > 574 soutěžících
  4. Když hráči doberou poslední kartu misí. > 2 soutěžící

Statistiky a vítězové

Celkem se soutěže zúčastnilo 583 soutěžících a z toho 4 otázky správně zodpovědělo 531 soutěžících. Kromě té zatrolené otázky č. 3 (ještě jedna omluva) nebylo, zdá se, příliš obtížné správné odpovědi v pravidlech nalézt.

Ze správných odpovědí jsme vylosovali následující výherce, přičemž ceny jsou stejné, takže nezáleží na pořadí a ani ceny znovu neuvádíme:

Vítězům gratulujeme a přejeme, ať se jim při záchraně našich moří a oceánů daří! A samozřejmě ať si při tom užijí hodně zábavy.

Poděkování závěrem

Ještě jedno velké poděkování posíláme TLAMA games za poskytnutí hezkých cen a také postarání se o jejich zaslání vítězům. Díky!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

L.

Z 5 otázek nezvládnou hned 2…

Správnou odpověď na 5. otázku jste tam nedali vůbec. Podle pravidel se končí pokud někdo překročí 45 bodů. “dosáhne” a "překročí" fakt nejsou synonyma! :-(

16.10.2024 11:55:57

@L. Jako otázka č. 3 mě fakt mrzí, to se mi blbě spojil název hry s psaním odpovědi a bohužel s toho nevšiml ani druhý člověk, co to kontroloval.

U otázky č. 5 chápu, co říkáš, ale považuju to už spíše jako slovíčkaření. A i počty odpovídajících si myslím, že dávají za pravdu, že ta otázka a její odpovědi byly položeny dost jasně.

16.10.2024 12:02:20

L.

@Zeus Chápu, že se může stát chyba, chápu i že se můžou stát dvě chyby. Ce nechápu je relativizování naprosto jasně špatné odpovědi. Jestli je 45 menší něž 46 není žádné slovíčkaření! 

16.10.2024 12:10:50

Tak smůla, škoda. :D

Gratuluju výhercům. 

16.10.2024 12:13:22

Gratulace vítězům.👍🏻

16.10.2024 12:14:56

@L. Sorry, ale já nerelativizuji, že 45 je menší než 46. A tom jistě není sporu. Já říkám, že “dosáhnout” nevnímám pouze jako “dosáhnout přesně a ani o bod víc". A IMHO tohle už je věc cítění jazyka a z mého pohledu se může chápání slova měnit i v rámci kontextu, v jakém je slovo použito. Můj názor a jsem úplně v pohodě s tím, že se v něm neshodneme.

16.10.2024 12:17:10

L.

@Zeus Tak to máme stejný názor:  “dosáhnout” nevnímám pouze jako “dosáhnout přesně a ani o bod víc", o tom není sporu. Ty ale tvrdíš, že pokud má hráč přesně 45 bodů, tak končí hra. Já říkam, že pokud má hráč přesně 45 tak hra nekončí, to je oč tu běží. Nepřijde mi to jako nepodstatné.

16.10.2024 12:32:06

Ondro souhlasím s tebou, ale na druhou strnu je korektní upozornit, že (česká) pravidla jsou v tomto ohledu nepřesná. Na jednom (ze dvou) míst se píše:

“Jakmile některý hráč překročí 45 VB, nastane konec hry.”

Což by mohlo vyvolat mylnou představu, že konec hry nastává až při 46 bodech a více. Nicméně v odstavci Konec hru už je to konkretizováno:

“Jakmile některý hráč dosáhne nebo přesáhne 45 VB.”

Anglická pravidla jsou na tom obdobně:

“When a player has crossed the 45 VP threshold…”

“As soon as any player has reached 45 VP…”

edit to L.: … což ale není pravda…

---------------------------------------------------------------
překladatel deskovek na volné noze a ZOD club member

16.10.2024 12:40:26 | Upraveno autorem (porovnej)

L.

@Pelly  @Zeus Tak to bude ten problém, blbě jsou pravidla. Našel jsem první výskyt a nějak mě nenapadlo, že v jiné části pravidel to bude jinak…

16.10.2024 12:45:14

@Pelly Tak ono pak jde relativizovat i to, že konec hry nenastane přesně v ten moment, kdy někdo dosáhne či přesáhne těch 45 bodů, ale až na konci kola, ve kterém se to některému z hráčů podaří. Mě jde spíš o to, jestli ten význam v tom daném kontextu byl či nebyl dostatečně zřejmý. A čistě z pohledu čísel, jak lidi odpovídali, mám pocit, že to zřejmé bylo dostatečně.

Já bych se totiž hrozně nerad dostal do situace, kdy soutěže budeme muset psát s právníky. Už takhle udělat soutěž je fakt nemálo času a efektivita toho využitého času si myslím je nižší než u jiných aktivit (teď hlavně mluvím o podpoře růstu návštěvnosti polské mutace). Ale přesto mě ta vyloženě blbě položená otázka (č.3) štve i s ohledem na fakt, že se nám podobná minela povedla už v červnové soutěži :-(.

16.10.2024 12:54:28 | Upraveno autorem (porovnej)

L.

@Zeus  Tak nakonec otázka 5 byla (dle boargamegeeku) dobře. Chyba je (a nedorozumnění vzniklo tím), že je to v pravidlech na jednom místě blbě (to jsem našel já) a na druhém místě dobře (což jsi patrně našel ty). Tak uznávám, že je to v soutěži dobře ;-)

16.10.2024 13:02:25

Tak zase nic :)

Gratuluji vítězům !

* * * * *
Board games klub, Trenčín

16.10.2024 13:02:54

@L. Hele já to beru tak, že v lidském jazyce prostě k přeslechům (resp. posunu významu) dochází a docházet bude. V matematice je to výrazně lepší, ale i tam se dá spousta věcí zpochybnit (třeba na mnoha školách je vyučováno zjednodušení, že v rovině komplexních čísel nejde udělat limitu do nekonečna, jenže zamlčí, že existuje něco jako Riemannova sféra a hned si pak 2 lidi mohou vjet do vlasů i v rámci exaktní matematiky - jde to a nejde to :-). Podotýkám není to SŠ vs VŠ, ale i VŠ vs VŠ :-).

Spíš mi jde o to, že do určité míry je potřeba tyhle věci brát s nadhledem a mezilidskou komunikaci tak, že lidi prostě stejné věci/slova/… mohou chápat i docela dost odlišně.

Co si z toho mám vzít k soutěžím nevím. Jediné funkční řešení, abych se příště nedostal do stejné situace (protože mi to příjemné rozhodně není) je, nepořádat soutěže :-). Tak kdyžtak klidně napište, že to je to správné řešení :-).

16.10.2024 13:18:11

L.

@Zeus Ja myslim, ze se celkem jasne ukazalo, ze problem nebyl v tom, ze se da jedna vec interpretovat vice zpusoby, ale v tom ze jsou v pravidlech na dvou mistech uvedeny rozporne (tedy ony jsou rozporne jen a pouze pro presny pocet 45 bodu, jinak jsou schodne) informace. Tedy za moji nakonec neopodstatnenou kritiku nemuzu ja a uz vubec ne ty, ale autor pravidel. Presto se ti omlouvam. 

16.10.2024 13:26:00

Jo, ty umělé korály/útesy mi fakt daly zabrat… tak jsem raději vybrala odpověď s odstraňováním odpadu…. Hned mě napadlo, že tam mělo být pokládání umělých útesů (na kterých by následně vyrostly živé korály), … je fér, že tedy odpovědi na tuto otázku nepočítáte, díky :-)

16.10.2024 13:31:22

Gratulace výhercům,
ale za mně odpověď na otázku 3 a 4 z CZ pravidel vyzněla úplně jinak. Hru jsem nehrál a anglický návod jsem taky nečetl, moje chyba se tak asi skrývá tam, bylo by ale fajn příště otázky formulovat trochu jednoznačněji.
Vytváření útesu je uváděno jako dobrovolné, ale čištění a recyklace se v CZ návodu zdají dost zásadní částí kola. Stejně "ostrovy bez přímého spojení" šlo chápat jako ostrov "bez námořní cesty" ... což je tam vyloženě uvedeno že jinak cestovat nejde.
Každopádně díky za soutěže a ochotu je vůbec pořádat, už se těším na další.

16.10.2024 13:52:19

Gratulace výhercům.

Doufám, že u další soutěže budu mít více štěstí.

Každopádně @Zeus nechcete tam zařadit zase i soutěžní otázky, které vyžadují hledání na Zatrolenkách, případně v nahraných obrázcích u her? 

16.10.2024 14:54:23

@L. Tak ono se stačí podívat na herní desku. Těch 22 a 45 bodů tam nejsou zvýrazněny jen tak pro srandu, že. Kdy nastává konec hry je naprosto jednoznačné…

16.10.2024 15:01:27

Promiňte, ale ve hře se tvoří umělé útesy - umělé korály v přírodě ani ve hře neexistují.

Aha :), již jsem dočetl celý text a řešilo se. Beru zpět, ale komentář již sám nesmažu :).

16.10.2024 15:44:11 | Upraveno autorem (porovnej)

@Laionel Obecně se o to snažíme (vždy se snažíme rozdělit nápovědy mezi web vydavatele a Zatrolenky). Bohužel u Korálů se nám to nepodařilo a nechtěli jsme zase soutěž zdržovat (protože máme rozjetou přípravu další a předdomluvenou do Vánoc ještě jednu :-).

Mě třeba mrzí, že se teď nedaří mezi otázky dávat nějaké otázky s obrázky (dost ten nudný formulář oživí :-). Tak snad se povede…

16.10.2024 16:50:36

Ja som sa súťaže nezúcastnil, prenechal som šance druhým, ale dokázem sa tešiť z radosti štyroch výhercov:-). Takže im gratulujem a ZH ďakujem za príležitosť 👍.

 

" Všetko je vždy tak , ako to má byť:-)"

17.10.2024 18:58:39

Vybíráme z Bazaru

MECHS vs. MINIONS - League of Legends - CZ
MECHS vs. MINIONS - League of Legends - CZ
Akt. cena: 4999 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas