Věřte ve věčnost!

Autor: Ferry007 | 22.5.2024 | 2

„My jsme nezahynuli, pozemský červe! Vracíme se zpět, vyvinutější, dokonalejší a silnější než kdy předtím!“

Za hranice evoluce je jedno ze dvou větších rozšíření hry Mozkožrout, přinášející do hry 48 nových karet příšer a nové herní mechaniky. Rozšíření je samostatně hratelné, v krabičce najdete i dva mozkožrouty a počítadlo životů pro každého hráče.

Recenzi základní hry můžete najít tady, ale základy toho, jak se hra hraje, uvedu i zde.

  • Příprava hry: Každý hráč si připraví balíček 10 karet nestvůr a vezme si 2 karty mozkožrouta. Nastaví si 3 počáteční životy a dobere si 5 karet do ruky.
  • Pravidla tahu: Hráč má v jednom tahu jednu akci, kterou může buď vyložit kartu nestvůry před sebe, nebo zaútočit nestvůrou na soupeře.
  • Útok nestvůrou: Hráč může útočit nestvůrou jen tehdy, má-li před sebou alespoň jednu vyloženou nestvůru. Protivník si může vybrat svou nestvůru k obraně. V případě, že nestvůra útočícího hráče má vyšší sílu, poráží obránce, v opačném případě je poražen útočník (a při shodě jsou poraženy obě nestvůry).
  • Klíčová slova a schopnosti: Karty mají různá klíčová slova a schopnosti, které mohou měnit pravidla hry nebo mít jiné efekty. Tyto efekty se aktivují v různých okamžicích, například při příchodu příšery nebo její porážce.
  • Micro-resource management: Pravidlo, že hráč prohrává, pokud nemá žádné karty, dává kartám prvek suroviny. Efekty, které umožňují hráči získat zpět karty do ruky, nebo karty, které doplňují životy, jsou velmi silné.
  • Role mozkožroutů: každý hráč má na začátku hry 2 mozkožrouty, kterými může soupeři sebrat nepřítelem právě vyloženou nestvůru. To do hry vnáší ještě více dynamiky, protože musíte počítat s tím, že tu velmi silnou kartu, kterou potřebujete… vám vezme protihráč.
Privátní: hra.jpg
Hra s novým rozšířením

 

Nyní se podíváme na to, co rozšíření Za hranice věčnosti přináší nového:

 

Karty nestvůr

48 nových karet fakticky zdvojnásobuje množinu kombinací, ze kterých jsou tvořeny počáteční balíčky pro každou hru. Nejenom, že to výrazně zvyšuje znovuhratelnost, ale také to do hry vnáší mnohem více dynamiky. V základní se hře se totiž v případě více partií karty začaly opakovat, po přimíchání rozšíření je tento jev mnohem méně častý. I při „soutěžním“ formátu BO5 je tak možné, že pokaždé budou karty unikátní.

Výběr z ještě více karet ale poněkud přesouvá těžiště strategie na ještě více náhodnou stranu. Protože je karet víc, už nejenom, že nemůžete předpokládat tah spoluhráče, ale efektů je více, takže musíte hlídat méně věcí najednou. Tam kde se ale ubralo na strategii, je přidáno na zábavnosti. Hra vás nutí vymýšlet nová zajímavá komba, spíše než trvat na těch starých a osvědčených. A to se jí daří.

Zajímavé karty z balíčku
Zajímavé karty z balíčku

 

Posílení karet

Většina karet z tohoto rozšíření obsahuje nový herní pojem – posílení („Posil kartu až X kartami.“). V okamžiku, kdy takový efekt vyhodnocujete, vezmete uvedených X karet z LIBOVOLNÉHO odkládacího balíčku a umístíte je lícem dolů pod zvolenou nestvůru. Za každou takovou kartu získá nestvůra +1 k síle. V okamžiku, kdy je nestvůra poražena, jdou ona i všechny karty pod ní na váš odhazovací balíček.

V jednom z předchozích odstavců jsem zmiňoval fakt, že hra se se zapojením rozšíření stává ještě náhodnější a méně strategickou. Mechanika posílení ale naopak strategii přidává, protože vám umožňuje cíleně vybírat karty z odkládacích balíčků, a tím je jednak uzmout nepříteli a jednak je po porážce (čti obětování) přesunout do svého odkládacího balíčku, ve kterém mají některé karty speciální schopnost, jak bude zmíněno dále. Nebo lze jinými kartami karty z odkládacího balíčku opět vyvolat do boje.

Zde opět oceňuji originální herní design, který jednoduchým pravidlem „přidejte kartu z libovolného odkládacího balíčku“ dokáže přidat hře nový rozměr.

 

Schopnosti v odkládacím balíčku

V rozšíření se nachází 4 karty, které mají speciální schopnost, pokud se nacházejí v odkládacím balíčku. Není to mnoho, ale efekty jsou silné a můžou v klíčových okamžicích rozhodnout. Prokletý Gorilev dokonce přináší svému majiteli postih, takže je potřeba se karty zbavit, nejlépe zmíněným posílením.

Karty s efekty v odkládacím balíčku

 

Lama karta a nová pravidla

V krabičce je nový sešitek, zahrnující pravidla základní hry i obou velkých rozšíření. A konečně i přehledová karta pro každého hráče! Ta obsahuje základní herní pojmy, a vysvětlení všech klíčových slov a schopností.

 

Samostatná hratelnost

Za hranice věčnosti je samostatně hratelným rozšířením, nepotřebujete k němu tedy základní hru. Přesto jsem hru posuzoval spíše jako doplňující obsah než jako hru samotnou. Hraní samotného rozšíření je oproti základu dynamičtější a pravidlově o trošku (konkrétně tedy o 2 pravidla…) náročnější. Podle mě ale teprve smícháním se základní hrou dosáhnete toho správného poměru.

Hratelnost se všemi dostupnými rozšířeními už nemusí být podle mě příliš jiná než s jedním, ve hře už je toho zkrátka hodně, a bude to takové oportunistické taktizování. Tuto variantu jsem ale doposud nevyzkoušel.

 

Zpracování

Krabička je na chlup stejná jako u základní hry, takže pokud máte jen základní hru a jedno rozšíření, obojí se vám do krabičky i v případě obalených karet vejde (i když jen tak tak). V případě nějakého proma nebo pokud máte rozšíření více… bude potřeba hru skladovat ve dvou krabičkách.

Ilustrace na kartách jsou v podobném „roztržitě náhodném“ stylu jako u základní hry, který se mi líbí a myslím si, že se ke hře hodí.

Základní hra i s rozšířením v jedné krabičce

 

Shrnutí

Za hranice věčnosti je skvělé rozšíření pro již tak skvělou hru, které krásně obohacuje herní rámec a přidává nové, originální mechaniky. Přináší nové efekty, pár nových pravidel, větší znovuhratelnost a více zábavnosti. Sice ubírá možnosti strategie, ale přidává zase jiné způsoby, jak ovlivnit průběh pro vás i vašeho protihráče.

  • Zajímavé efekty na kartách
  • Zvyšuje variabilitu hry
  • Nové originální mechaniky

 

  • Méně strategie, více taktiky
  • Pro někoho možná už příliš chaotické
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Mám přesně ten problém, že mám všechny tři krabičky (plus proma) a nechce se mi to smíchávat, když se to nevejde do jedné, abych to pak nemusel zase nějak třídit. Takže zatím držím každou verzi odděleně, ale jednoho dne to asi nevydržím a nějak to smíchám :) (možná třeba rozdělím základ a proma nějak napůl a každou půlku přidám k jednomu z těch rozšíření).

Předpokládám, že nepomůže asi ani vyndat inzert, co?

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

22.5.2024 21:54:19

Hmmm, to asi bohužel nepůjde, už jen s jedním rozšířením, kotouči a pravidly je krabička úplně plná…

Možná ale časem vznikne nějaký bigbox 8) 

22.5.2024 23:35:28

Vybíráme z Bazaru

Praga
Praga
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas