Trolí palec 2023: Zahajujeme největší hlasování československé komunity o nejlepší hry loňského roku

Autor: Zeus | 13.2.2024 | 23

Již pár týdnů tu máme nový rok, a tak nastává čas na již tradiční hlasování o nejlepší hry, které v loňském roce vyšly v českých a slovenských luzích, a jsou tedy dostupné široké československé herní komunitě včetně hráčů, kteří si hru v cizích jazycích neužijí.

Hlasování vyhlašujeme až takto později, abyste se měli šanci seznámit i s hrami, které vyšly na sklonku roku 2023.

Systém volby

  1. Nominace (13. 2. 2024 16:00 – 23. 2. 2024 14:00): Hlasující může nominovat nejvýše po 3 hrách, které splňují podmínky nominace (viz níže), pro každou kategorii. Nominace probíhá neveřejně vyplněním nominačního formuláře.
    Ve formuláři naleznete pro každou kategorii vlastní sekci, do které můžete vyplnit až tři hry. Pište je postupně a vyberte z našeptávače. Jakmile je název vybrané hry v bublině s křížkem, můžete začít psát další hru. Pokud se během psaní rozmyslíte, kliknutím na křížek nebo klávesou backspace můžete bublinu s vybranou hrou smazat. Jakmile máte vybrané všechny hry, které chcete nominovat, formulář odešlete. A pokud se spletete? Nevadí, hlas je možné v průběhu hlasování smazat a vložit znovu.
    Tento systém má to omezení, že je možné navrhnout jen hru, která se nachází v našem katalogu. Pokud by vámi vybraná hra v našem katalogu nebyla, napište nám, prosím, přes kontaktní formulář a expresně (do 24 hodin) ji přidáme. Z tohoto důvodu není s nominací radno otálet.
    Validitu nominací budeme ověřovat až po skončení hlasování. Před nominací si proto důkladně ověřte, zda je hru opravdu možné nominovat, jinak váš hlas propadne. Podrobné podmínky nominací viz níže.
  2. Zveřejnění nominovaných her (24. 2. 2024, v průběhu dne): Na základě vašich nominací zveřejníme pro každou kategorii seznam 20 her, které dostaly nejvíce nominačních hlasů v dané kategorii a současně je nominovali alespoň 2 hlasující. Pokud bude nominovaných her méně, může příslušný seznam obsahovat méně než 20 her. V případě, že se na dvacáté pozici a pozicích následujících ocitnou hry se shodným počtem hlasů, může tento seznam obsahovat her více, nejvýše však 25 her. Pokud by počet remizujících her limit překročil, může být opět nominováno her méně.
  3. Finále (24. 2. 2024 18:00 – 14. 3. 2024 24:00): Hlasující může v každé kategorii udělit jedné z nominovaných her 2 body a dalším dvěma pak po 1 bodu. Hlasování probíhá neveřejně, a to vyplněním formuláře, na který bude odkázáno v článku oznamujícím seznam finalistů.
  4. Vyhlášení vítězů (16. 3. 2024 16:00): Na základě vašeho hlasování budou vyhlášeny vítězné hry. V případě rovnosti bodů mezi hrami rozhodne počet získaných nominací. Pokud bude remíza trvat, může získat ocenění více her. Oproti předchozím ročníkům předpokládáme místo živého vysílání formu běžného videa (přeci jen většina lidí viděla stream až ze záznamu). Samozřejmě se informace objeví i na stránce Trolího palce, kde se hry přidají k vítězům z předchozích let.

Kdo se může do hlasování zapojit

  • Každého kola hlasování se smí zúčastnit pouze uživatelé Zatrolených her s pokročilým účtem (tj. s ověřenou e-mailovou adresou), a to pouze jednou. Uživatelé se nesmí do hlasování zapojit z více účtů!
  • Uživatelé, kteří jsou současně autorem hry, zaměstnancem jejího vydavatele či distributora nebo jsou s takovým v obchodním vztahu, nesmí pro „své“ hry hlasovat. V případě porušení tohoto pravidla může dojít k úplnému vyloučení hry z hlasování!

Podmínky nominace

V prvním kole můžete nominovat pouze hry, které splňují následující podmínky:

  1. Hra musela být vydána v roce 2023 jako česká nebo slovenská novinka (případně nová edice hry s výrazně přepracovanými pravidly).
  2. Hra je samostatně hratelná (tj. nejedná se o rozšíření hry, které nelze hrát samo o sobě).

Ve vedlejších kategoriích by pak nominované hry měly navíc splňovat uvedené specifikace. V případě, že bude hra příliš vybočovat z dané kategorie, může být z nominace vyřazena (na základě shody adminů Zatrolených her).

  • Rodinná hra: Hra, kterou si užije více generací – rodiče s dětmi nebo třeba vnoučata s prarodiči (např. Hrdinové bez zárukyKarakKingdominoJízdenky, prosím!).
  • Kooperativní hra: Hra, v níž je spolupráce hráčů na prvním místě, ať již jde o hraní proti mechanismu hry, hře řízené aplikací, nebo únikové hře (např. HanabiPlyšová hlídkaÚnikovkaXCOM).
  • Párty hra: Hra, kterou vytáhnete na večírku či v hospodě. Může jít o hru, jejímž cílem je především vyvolat humorné a trapné situace, o zručnostní hru nebo přemýšlivější slovní/obrázkovou hru. Typicky pro velký počet hráčů (např. DixitKrycí jménaPředstav siYogi).
  • Hra pro dva: Hra, kterou si výborně užijete ve dvou hráčích. Nemusí nutně jít o hru pro právě dva hráče (např. AgricolaSettlers: Zrod ImpériaStar Wars: RebelieQuoridor).
  • Hra pro jednoho: Hra, kterou si výborně užijete, když nemáte po ruce žádného spoluhráče. Nemusí nutně jít o hru hratelnou pouze v jednom hráči, musí však mít sólový mód (např. GloomhavenZombicide).
  • Rozšíření: Pro tuto kategorii se mění podmínka č. 2 na: „rozšíření není samostatně hratelné“. Pro hlasování zohledněte hlavně jeho vliv na základní hru. Snažte se, prosíme, nehodnotit kvality základní hry jako takové.
  • Cizojazyčná: Pro tuto kategorii se mění podmínka č. 1 na: „hra musela být vydána v roce 2023 jako světová novinka (případně nová edice hry s výrazně přepracovanými pravidly) a zároveň nevyšla v české ani slovenské lokalizaci“.

Neboj se a zapoj se

Lze očekávat, že se do letošního hlasování zapojí více než 1000 hlasujících, takže se opravdu nikdo neupejpejte a svůj hlas svým oblíbeným hrám dejte.

Současně budeme rádi, pokud o hlasování řeknete i svým spoluhráčům, ať se do finálového hlasování dostanou opravdu ty nejlepší a nejoblíbenější hry vyšlé v loňském roce. Děkujeme.

 

Nominační formulář

 

Užitečné zdroje

Hry, které v loňském roce vyšly, můžete zkontrolovat v Trolí hlídce. Ale berte ji s lehkou rezervou. Když tam hru nenajdete, neznamená to, že ji nesmíte nominovat, jen si ověřte i jinde, že skutečně vyšla v roce 2023.

Web Trolího palce – Přehled vítězů z předchozích ročníků.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Není ještě někde dostupná původní trolí hlídka? Jen ten seznam. Díky

13.2.2024 17:55:12

@OUTbrain Nikoliv, pouze tato. Sice byly nějaké žádosti jen o textovou podobu, ale udržovat dva seznamy by bylo moc pracné a @Zeus to chtěl mít tak, jak to je aktuálně.

_____________________________________________
· od ledna 2024 admin sekce Novinky
· mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

13.2.2024 18:49:27

@OUTbrain Doplňoval jsem teď do té nové verze ke všem loni vyšlým verzím her názvy, aby tam nevisela jen anonymní krabice a název vydavatele (taková inventura loňského roku → jsem z toho docela groggy :-). Věřím, že i ten příští ročník (2024) bude zas lepší, protože teď držím průběžně i obrázky u těch verzí (bohužel zpětně to není reálné udělat během pár hodin/dní). Je dost možné, že příště třeba udělám nějaký jednorázový export celého roku.

Bohužel ta původní verze ve formě článku, který udržoval bez hlubší sytémové podpory @Wolfsen (podotýkám v až nelidské kvalitě a posílám mu tímto “kudos”), je určitě dlouhodobě neudržitelná. I teď je to o ruční správě, ale nad strukturovanými daty se dají dělat různé reporty včetně třeba identifikace nedostatečně vyplněných verzí atp.

Takže prosím o lehkou shovívavost, věřím, že za rok to bude zas o dost vyladěnější (napadá mě, že by tam už možná šlo udělat i kontrola validity udělovaných hlasů, což ta nová struktura by umožnit měla).

13.2.2024 19:09:45

Bože chraň, abych si stěžoval. Všichni odvádíte úžasnou práci a Trolí hlídka je skvělá. Jen na vše se hodí jiný view a na připomenutí, co loni vyšlo je ten čistě textový seznam prostě lepší. 

Děkuji. Jdu nominovat:)

13.2.2024 19:20:53

@OUTbrain Kromě trolí hlídky jde ještě použít třeba seznam https://www.hrajeme.cz/kalendar-novinek-2023/, ten jsem používala v loňských ročnících, protože jsem o trolí hlídce ani nevěděla. :-)

13.2.2024 19:35:15 | Upraveno autorem (porovnej)

@OUTbrain Já to taky vůbec neberu jako kritiku. Nebo vlastně jo, ale vnímám ji pozitivně, cítím z ní primárně kritiku konstruktivní a navíc podanou velmi slušně. Takže fakt pohoda a vlastně ti (aspoň myslím) vcelku za pravdu dávám :-)

13.2.2024 20:20:35

Ten seznam na “hrajeme.cz” určitě není kompletní, nemám sílu to procházet celý, ale není tam třeba Delta nebo Bílý hrad… Víc bych věřil seznamu zde - Ohlédnutí za rokem 2023: https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/ohlednuti-za-rokem-2023-deskoherni-trh-13510/

14.2.2024 10:56:09

Jenom otázka, jakým rokem vydání se řídit. například Mozkožrout či Palírna jsou v trollí hlídce s datem vydání 2023, ale v kartě hry samotné 2022.

14.2.2024 11:18:25

Trolí hlídka, rozhodně, na kartě je rok vydání v angličtině, třeba u Legend Dávnozemě je rok vydání 2020, ale u nás vyšly někdy 09/2023 a jsou tedy platnou volbou pro rok 2023.

14.2.2024 11:50:55

@Jayr Přesně jak píše @pinheadcz, nemám co bych dodal :).

14.2.2024 12:57:57

Děkuji mnohokrát, myslel jsem si to, ale pro jistotu duše a spánkově deprivovaného mozku jsem se ale chtěl ujistit.

14.2.2024 14:37:34

Ja si myslím, že už teraz je nadslnko jasné, kto to vyhrá :) imo ak sa robia takéto veci, bolo by fakt skvelé, keby že sa to spraví formou

“priamo výber z katalógu hier, ktoré do danej kategorie spadajú”

Človek si to potom už iba nakliká. Takto keď som to nahadzoval tak fakt niektoré hry by sa hodili aj tam aj tam a zase z toho bude bordel :) a pláč, že daná hra sa tam nemala dostať a opačne.

14.2.2024 21:53:30

@QuinterX A kdo to podle tebe bude?

Ad předvýběr:

  1. Je to cena komunity, takže IMHO dává smysl, že nominuje komunita a ne porota.
  2. I kdyby hry do kategorií vybírala porota, tak ta situace bude stejná. Najde se někdo, komu něco bude chybět, najde se někdo, komu něco bude přebývat.
  3. A navíc je v porotě při tom množství her dost velká šance, že by opravdu na něco důležitého zapomněla. Takhle je to prostě víc hlav, víc ví. Se vším dobrým i špatným,co k tomu patří.  

-----------------
předseda KDH Pajdulák

14.2.2024 22:24:19

@Wolfsen ale ja som nepovedal nič o porote, hovoril som o zjednodušení výberu hier pre jednotlivé kategorie, pretože v tom je bordel.

Ak by som klikol na “nominovať 3 hry z coop hier” tak som očakával, že my vyskočí možnosť naklikania hier, ktoré do danej kategorie spadajú pre rok 2023.

Thats all. Otázka dvoch klikov. Bolo to moje prvé hodnotenie a teda bolo dosť ťažkopádne :) a tiež myslím, že je výherca úplne jasný :D 

15.2.2024 09:35:54

Nepamatuju si to z loňska - v kategorii “hra pro dva” jsou míněny jen vyloženě dvojkovky nebo hry mohou být i pro víc hráčů, ale dobře fungují i ve dvou?

15.2.2024 13:47:58

@TomL Citace z podmínek: “Hra pro dva: Hra, kterou si výborně užijete ve dvou hráčích. Nemusí nutně jít o hru pro právě dva hráče”. Takže mohou být i hry, které jsou pro různé počty hráčů, ale zrovna ve dvou jsou tak dobré, že si zaslouží nominaci v této kategorii.

15.2.2024 13:52:16

@zruda Jsem slepej. Pardon a díky.

15.2.2024 14:55:29

@QuinterX az uzivatele navoli kandidaty do jednotlivych kategorii, pak se spusti finalove hlasovani a tam uz budes vybirat ze seznamu nominovanych her. Nebo alespon v uplynulych rocnicich to tak bylo…

15.2.2024 15:35:55

@QuinterX Jenomže ten seznam musí někdo vytvořit… To je ta porota.

-----------------
předseda KDH Pajdulák

15.2.2024 17:40:04

Jako autor nemohu pro svou hru pochopitelně hlasovat, můžu ji ale nominovat? :)

15.2.2024 23:23:25

@Moravian Stále je to diskutabilní, ale faktem je, že díky množství hlasujících už tento zákaz není tak zásadní. Jeden hlas již nemá takovou váhu jako v dobách kdy hlasovalo kolem 100 uživatelů.

Pro zajímavost teď máme v hlavní kategorii již přes 200 hlasujících (již jsme skoro na loňském čísle). Velké poděkování vám všem!

16.2.2024 10:42:46

Kdyby někdo chtěl přehledný seznam toho, co loni vyšlo, tak doporučuju web zlatakostka.cz (dole na daném webu stačí kliknout na “+”). Lovit to z Trollí hlídky se fakt nedá, pardon.

17.2.2024 10:38:33

Souhlas, dal jsem si práci s naklikáním tří her pro hlavní kategorii hry roku. Pro ostatní kategorie jsem na to hledání už neměl chuť.

18.2.2024 12:56:44

Trochu jsem ještě překopal Trolí hlídku, aby umožnila vytvořit celkový přehl her vydaných v daném roce. Zde tedy abecedně seřazený přehled her vydaných v roce 2023: https://www.zatrolene-hry.cz/katalog-her/pripravovane-novinky/?year=2023&type=alphabet

Kdyby nějaká hra chyběla, stačí napsat (i když teda některé hry bez další velké úpravy Trolí hlídky nebude jednoduché → určitě je v plánu další přepis, ale prostě původně to bylo určeno úplně jinému účelu :-). 

18.2.2024 14:04:30

Vybíráme z Bazaru

Predam hru Theseus: The Dark Orbit
Predam hru Theseus: The Dark Orbit
Akt. cena: 10 €
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas