TLAMA GAMES: Cesta do nevědomí, rozšíření a karetní hra Krajina snů

Autor: Mirda-ta | 22.7.2024 | 9

TLAMA games v pátek 19. 7. oznámila spuštění předobjednávek dlouho očekávané hry Cesta do nevědomí (Unconscious Mind), v níž se ocitnete na počátku 20. století, kdy přišel rakouský neurolog Sigmund Freud s revoluční teorií zvanou psychoanalýza neboli studium nevědomé mysli. Vizuálu se ujalo hned trio věhlasných ilustrátorů: Andrew Bosley (Divukraj, Tapestry, Ciadela...) , Vincent Dutrait (Heat, Projekt A.R.T., Svět po nás...) a Yoma. Autoři hry jsou pro jistotu hned čtyři: Laskas, Jonny Pac (Zátoka obchodníků, Coloma, Sierra West), Yoma a Antonio Zax.

Těšit se můžete nejenom na základní hru v češtině, ale také na dvě rozšíření Noční můry a Volné asociace. V omezeném množství jsou k dispozici i herní doplňky, a dokonce samostatná karetní hra Krajina snů. Vše by mělo být skladem do října.
 
 

Na počátku 20. století přišel rakouský neurolog Sigmund Freud s revoluční teorií zvanou psychoanalýza neboli studium nevědomé mysli. Teorie se postupně ujala ve Freudově okolí a příznivci psychoanalýzy se každou středu scházeli u Freuda doma, aby diskutovali o psychologii a symbolice snů. Tato skupina – Středeční psychologická společnost – představovala počátek celosvětového psychoanalytického hnutí.

Jako člen této společnosti máte za cíl formulovat nové terapeutické techniky, založit ordinaci, rozšířit si klientelu a stát se nejvýznamnějším Freudovým současníkem. Abyste toho dosáhli co nejlépe, musíte sdílet poznatky, diskutovat o nápadech s kolegy a publikovat teorie. A pokud budete chtít zůstat ve formě, budete potřebovat trochu kávy – vlastně spoustu kávy.

Cesta do nevědomí je strategická eurohra s mechanikami worker placement a engine building, hned několika rondely a celou řadou kombinujících se efektů.

Když jste na tahu, smíte umístit jeden nebo dva žetony nápadů na stůl Středeční společnosti a provést různé akce. Můžete získat nové poznámky na desku hráče, brát či vykládat karty výzkumu nebo se pohybovat po mapě Vídně. Umístění nápadů na stůl také rozhodne o pohybu vašeho kalamáře po rondelu, s jehož pomocí budete aktivovat řady nebo sloupce poznámek na své desce hráče.

K léčení klientů a intepretací snů musíte pracovat se zásobou porozumění, kterým budete manipulovat na speciální desce. Postupně se propracujete přes sny s manifestním obsahem až k hlubokým snům s latentním obsahem. A vaše porozumění pomůže klientům dosáhnout katarze. Katarzi představuje odstranění průhledných vrstev melancholie z karet klientů a následné odemčení zvláštních schopností či bodování na konci hry.

Jakmile je pověst vaší skupiny psychoanalytiků dostatečně vysoká, nastane konec hry a hráč s nejvyšším počtem bodů se stane vítězem.

Rozšíření Noční můry přidává do Cesty do nevědomí mnoho nových zvratů, například sestavu prazvláštních klientů, pojednání mrtvých a samozřejmě celou plejádu nočních můr. Ale kromě nových překážek budete mít k dispozici také nové nástroje, které vám pomohou se s překážkami vypořádat, jako je prasklá destička, která dostane vaše porozumění na zcela novou úroveň. Ale mějte se na pozoru: čím hlouběji se ponoříte do temnoty mysli, tím více riskujete, že propadnete šílenství...

Naštěstí má toto rozšíření také světlou stránku. Na pomoc vám přispěchají vaši mazlíčci, kteří vám poskytnou emocionální oporu, možnost, jak se zbavit šílenství a příležitost k efektivnějšímu léčení klientů. Také s jejich pomocí lépe ovládnete pohyb kalamáře – můžete jeho kroky rozdělit mezi rondel a úrovně mazlíčka.

 

Modulární rozšíření Volné asociace přinášejí nový herní zážitek ze hry Cesty do nevědomí pomocí pěti modulů, které smíte libovolně kombinovat.

1. Karty iluzorních snů – přinášejí novou možnost, která nahrazuje latentní sen u každého klienta a umožňuje jej rovnou zcela vyléčit.
2. Sebereflexe  klienti sebereflexe přinášejí jedinečné trvalé efekty aktivované při aktivaci počítadla pověsti.
3. Poznámky s drobnostmi  nová destička, která se aktivuje při dokončení druhého sloupce poznámek, ale od té doby překáží v poznámkách.
4. Karty významného výzkumu  vám umožní vyložit další karty výzkumu a okamžitě publikovat pojednání.
5. Karty dostaveníček  setkejte se s Freudem, předložte mu své nápady a aktivujte silné jednorázové efekty.

Krajina snů je přístupná karetní hra od spoluautora Cesta do nevědomí, která nese stejné téma a sdílí také některé dechberoucí ilustrace, ale herně je naprosto odlišná. 

Jste jedním z následovníků Freudových teorií o nevědomí a vaším cílem je pomoci klientům trpícím psychickými traumaty. Terapii každého klienta podpoříte tím, že budete analyzovat symboliku jejich snů.

Na začátku kola každý hráč vybere jednu kartu snu. Všichni hráči naráz odhalí vybrané karty. Karty seřadíte u aktuálního klienta podle číselných hodnot. Rozdíl hodnot mezi vaší kartou a další kartou v pořadí určuje hodnotu žetonů terapie, které smíte otočit: čím větší je rozdíl hodnot, tím lépe pro vás. Pokud jako první otočíte všechny své žetony terapie, prokážete tím, že vaše terapie jsou nejefektivnější. To z vás učiní nejslavnějšího Freudova následovníka.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Kanagawa
Kanagawa
Akt. cena: 435 Kč
Končí za: 21 hodin

Offcanvas