Jak se povedl poslední přírůstek Milostného dopisu? Je to onen pověstný diamant mezi drahokamy?

Autor: martinsun | 16.7.2024 | 5

Královský dvůr, královský dvůr v pojetí moderních filmařů, Hvězdné války a nyní známý seriál Bridgertonovi. Do všech těchto končin nás zavádí dnes již klasická hra Milostný dopis. My se pojďme podívat, jak se povedla poslední instance. 

Privátní: Krabička - ASMZLL05CZ.01.png
Vstupte do světa slavného seriálu! (obrázek z databáze vydavatele)


Hra Milostný dopis: Bridgertonovi je více méně přesnou kopií nového Milostného dopisu. I zde jde o to získat určený počet bodů a vyhrát hru. Body získáte za to, že v daném kole zůstanete jako jediný hráč ve hře nebo máte na jeho konci nejvyšší kartu.

Privátní: Karty - ASMZLL05CZ.03.png
Známé (neznámé) postavy (obrázek z databáze vydavatele)


Vítejte na našem panství – Jak se to hraje

Ve svém tahu musíte zahrát jednu z karet, které máte v ruce. Hru začínáte vždy s jednou kartou. Když jste na řadě, doberete si z balíčku druhou kartu a pak jednu z karet, které máte na ruce, zahrajete. Každá z karet má své číslo a hlavně efekt, který provedete. Efekty vám za určitých podmínek umožní vyřadit jiné hráče, podívat se jim na kartu, kterou mají v ruce, nebo si třeba karty vyměnit. 

Privátní: Milostný dopis - Bridgertonovi - Pravidla.jpg
Pravidla jsou jednoduchá


Bridgertonovi

V recenzi nebudu popisovat jaké jsou jednotlivé finesy Milostného dopisu, ale zaměřím se na to, jak se hraje jeho poslední instance

Privátní: Milostný dopis - Bridgertonovi - Ruby.jpg
Co tam máš za kartu?


Princezna nebo Penelope – Rozdíly oproti původní verzi

Pokud bychom začali srovnávat s původní verzí hry, rozdílů bude docela dost. A budou jimi např. chybějící karty (např. 0, nebo 4), které přinesla až pozdější verze. Ty umožňující hru i ve více hráčích a mají své specifické efekty. Například 0 vám dá vítězné body, pokud jste jediní, kdo ji odehráli.

V porovnání s pozdější verzí Milostného dopisu jsou číselné karty a jejich efekty totožné

Co už zde totožné není, je karta královny, která má jeden zajímavý efekt. Je bez čísla a sama vyřadí ze hry nejnižší číslo, ale mimo 0. Což je skvělá karta, pokud máte v ruce druhé vysoké číslo. Pokud však máte druhou kartu pouze nízkou, je to pro vás past. Navíc vás na konci hry porazí jakákoliv číselná hodnota, takže ke konci hry ji prostě nechcete. Jedná se o zajímavý a vtipný prvek, který přináší do hry nový taktický efekt. Stejný prvek však obsahovala i další iterace Milostného dopisu a tou je Jabbův palác

Privátní: Milostný dopis - Bridgertonovi - Karty - 8-9.jpg
Přichází královna!


Obraz nebo fotografie – Grafika

Postavy v nejnovější verzi zobrazují jednotlivé postavy ze seriálu. Dobře je poznáte. Napůl dokreslovaná grafika vycházející z fotografií je velmi povedená, což určitě ocení zarytí fandové zmiňovaného seriálu, ale pro ostatní to budou jen nějaké pěkné postavy. Přiznám se, že daleko silnější atmosféra, co se historických postav týká, na nás dýchá ze hry Obsession a jejích karet dam a lordů. V novější verzi Milostného dopisu se dostáváme sice do ne úplně přesně zobrazených reálií, ale atmosféra je zde silnější a daleko víc připomíná prostředí královského paláce.

Privátní: Milostný dopis - Bridgertonovi - Karty 4-7.jpg
Vítejte na našem panství!


Váček s diamanty – Komponenty

Váček, do které se vám hra vleze, je modrý oproti rudé barvě v původní hře. Je ze stejného hebkého materiálu a oceňuji jeho kvalitu. Karty jsou v běžné kvalitě a není jim co vytknout. Co zazáří, jsou diamanty, které se používají k počítání vítězných bodů – je radost je mít před sebou na stole nebo si je tajně držet v ruce a hrát si s nimi. 

Privátní: Komponenty - ASMZLL05CZ.02.png
Zářivé diamanty! (obrázek z databáze vydavatele)


Intriky v plném proudu – Jak se nám to hrálo?

Při hře jsme se bavili stejně dobře jako u rozšířené verze původní hry. Mechanismy jsou stejné, efekty více méně také, takže je hra svižná a pokud znáte základ, nemusíte se učit ničemu novému. Co nám však docela vadilo, byla nejasnost postav. Na první dobrou jsme si nemohli zapamatovat, kdo je kdo a co dělá. V původní verzi se velmi rychle dostanete do role a přesně víte, co znamená, když hrajete Stráž nebo Krále. Zde je tento jednoduchý mechanismus skryt za jménem a spojit si, kdo to je, a hlavně, co dělá, je náročné – pořád jsme to hledali v lama kartě. Nejednou jsem se také přistihl, že používám názvy postav z původního Milostného dopisu. 

Privátní: Milostný dopis - Bridgertonovi - Porovnání 8-9.jpg
V rozšířené verzi Milostného dopisu chyběla jména a vyhodnocení efektů bylo snazší.
 

Test dvou let

Těžko říct jak bude za dva roky úspěšný seriál, ze kterého hra vychází. Pokud bude stále zářit, je zde šance, že se lidé budou rádi k této verzi Milostného dopisu vracet. Pokud však seriál zapadne, tuším že stejný osud potká i tuto hru

Privátní: Milostný dopis - Bridgertonovi - Porovnání 4-7.jpg
Která verze zvítězí? 


Hru doporučím zejména fanouškům seriálu. Těm zajisté přinese ty pomyslné plusové body navíc. Pokud však fanoušky nejste, s klidem můžete sáhnout po klasické rozšířené verzi a užijete si ji stejně dobře – možná i o kousek víc díky její větší přehlednosti. U Milostného dopisu máte velkou šanci si vybrat i téma, které vám sedí a podle toho směřovat svůj nákup. Královský palác, anglické panství nebo sci-fi ve světě Hvězdných válek? Stačí si vybrat a začít psát svůj Milostný dopis.

Privátní: Milostný dopis - Bridgertonovi - porovnání 0-3.jpg
Ať ta nebo ta verze, volte podle svého gusta!

 

Shrnutí hodnocení hry

  • Starý, dobrý a rychlý Milostný dopis
  • Populární téma z jiné platformy s potenciálem dotáhnout nové fanoušky k deskovým hrám
  • Kapesní verze – vleze se vážně do kapsy
  • Spousta jmen, která se na první dobrou nesnadno napojují na efekty karet
  • Téma, které bude pro spoustu lidí cizí
  • Hra nepřináší nic nového
Privátní: Milostný dopis - Bridgertonovi - Lama Karta.jpg
Tohle budete potřebovat – jména mohou být zavádějící.

 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Koruna z popela
Koruna z popela
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas