Dobrou noc a sladké sny

Autor: Azz | 15.8.2024 | 2

Už je večer po dlouhém dni plném dobrodružství. Je čas jít spát. Ale klidnému spánku něco brání, pomalu se blíží zlé sny… 

Lapač snů je dětská hra o zahánění zlých nočních můr od spících dětí. Hráči se v ní snaží zahnat co nejrychleji špatné sny od malých spáčů, a vyhrát tak hru dříve než ostatní.

Privátní: Titulka.png
Titulní strana krabice (foto BlackFire)

 

Co najdete pod polštářem, vlastně v krabici

Zpracování hry je pěkné a provedené s ohledem i na malé hráče. V krabici najdete čtyři dvouvrstvé desky hráčů s místy na umísťování žetonů pěkných snů, sadu karet s nočními můrami, žetony pěkných snů a k nim i látkový vycpávaný pytlík a velké žetony plyšáků / zaháněčů špatných snů.

Privátní: Destka hráče.jpg
Dvouvrstvá deska hráče s místy na žetony

Celkově je zpracování velmi dobré s ohledem na to, že je hra určena menším dětem. Žetony jsou silné, dvojvrstvé karty hráčů pomáhají udržet žetony na místě i v případě drknutí. Snad jen ten pytlík, který je ve tvaru polštáře mohl být míň vycpaný. Chápu, že je to polštář, takže je to tématicky fajn, ale žetony se z něj celkem špatně loví.

Jinak je zpracování na dobré úrovni, ilustrace moc pěkné.

Privátní: Komponenty.jpg
Co najdete v krabici

 

Jak se zahání noční můry

Každý hráč dostane jednu desku se spícím dítkem, kterou se snaží zaplnit 12 pěknými sny. Do středu stolu (no, my hrajeme většinou s dětmi na zemi, ale na tom nezáleží) se umístí do kruhu žetony plyšáků, aby na ně všichni pohodlně dosáhli. Zamíchá se balíček nočních můr a jedna se vyloží do středu kruhu plyšáků. Tu se budou hráči snažit zahnat. 

Určí se začínající hráč, který bude třímat pytlík/polštářek, který slouží jako zásobárna pěkných snů i „žeton“ začínajícího hráče. Ten se podívá na kartu noční můry a odhadne, který z žetonů plyšáků zakryje svojí plochou celou vyobrazenou noční můru (je to taková příšerka). Následně vybírá další hráč atd., dokud nevyberou všichni.

Pointa je v tom, že čím menší žeton hráč zvolí, tím více žetonů pěkných snů dostane. Nicméně podstupuje riziko, že nezakryje celou noční můru a nedostane nic. Největší žeton (medvídek) zakryje noční můru vždy, vydělá“ hráči jen 1 žeton. Nejmenší plyšák přidává 4 žetony, ale je to risk. 

Výhodu v této hře mívá začínající hráč, protože nejmenší a druhý nejmenší žeton jsou ve hře pouze jednou, žetony, které přidávají 2 pěkné sny, jsou dva a ty největší jsou 4. První hráč má tak na výběr z více žetonů. První hráč se ovšem v každém kole střídá.

Hráč, kterému se povede zaplnit celou svou desku pěknými sny jako prvnímu, se stává vítězem.

Privátní: Rozehráno.jpg
Rozehraná partie

 

Jaká se mi hra zdá?

Jelikož se jedná o hru pro děti ve věku 4+ let, určitě patří k těm jednodušším, což je asi celkem jasné i z popisu pravidel. Popravdě jsem k mechanice, která spočívá v zakrývání obrázku žetony, byl poněkud skeptický, ale říkal jsem si, že je to hra pro děti, tak co. Výsledek mne ale mile překvapil svou zábavností.

Určitě neočekávejte hru, u které budete mít moc jak přemýšlet, ale to nemění nic na její zábavnosti. Zároveň je nastavena délkou partie na malé hráče, takže máte odehráno za pár minut a můžete se rozhodnout, jestli s dětmi zvládnete další kolo, nebo už stačilo a pozornost se už rozkutálela jinam.

Pro dospělé je pochopitelně lehčí odhadnout, zda noční můru žeton zakryje, či nikoliv, ale ani to není stoprocentní. Velikosti nočních můr se mění, a ač se mohou zdát na první pohled stejné, někdy je tam malý rozdíl, a co fungovalo předtím, nyní už nefunguje, nebo naopak se dá využít i menší žeton. Lapač snů je tedy zábavný jak pro děti, tak dospělé, protože i já jsem mnohdy volil opatrnější variantu, než děti, které pak měly zaslouženou radost z risku, který vyústil ve více pěkných snů.

Pravidla uvádějí dokonce i různé druhy obtížnosti karet, rozpoznatelné podle rubové strany. Je to zajímavá možnost, ale myslím, že plně dostačuje zamíchat balíček všech karet dohromady a nechat se překvapit, co přijde. 

Měl jsem podezření, že vzhledem k jednoduchosti principu se Lapač snů může relativně snadno ohrát, ale zatím se tak nestalo ani po zevrubném testování několika desítkami her. A co považuji za opravdový přínos, že stále baví i nás dospělé, což u dětských her bývá často kámen úrazu a po počátečním nadšení se z opakovaných her stává lehké utrpení.

Privátní: Můry.jpg
Různé tvary nočních můr

 

Celkové zhodnocení

Vzhledem k jednoduchosti principu hry není asi moc co dalšího psát, ale hlavně není moc co vytknout. Lapač snů si u nás doma našel pěkné místečko ve sbírce a i po delší době patří k těm nejčastěji vytahovaným hrám. Baví jak mladší dceru (3 roky), tak tu starší (5 let) a nachystání i obsluhu hry zvládnou samy.

Na závěr už tedy jen shrnu, že Lapač snů je celkem originální dětskou hrou, kterou zvládnou i menší děti (testováno na tříleté) velice snadno. Dobře zabaví a udrží pozornost. Chcete-li nějakou pěknou a nenáročnou vstupní hru, Lapač snů mohu s klidem doporučit.

  • Mechanika zakrývání obrázků je originální
  • Ani dospělý se nenudí
  • Jednoduchý princip, který zvládnou děti samy i včetně celkové obsluhy hry
  • Dobré zpracování s ohledem na to, že jde o dětskou hru
  • Pytlík na žetony pěkných snů by nemusel být tak naducaný, špatně se z něj loví žetony

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Charitativní aukce

Inovace - dobročinná aukce
Inovace - dobročinná aukce
Akt. cena: 1500
Končí za: 6 dnů

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Prodám hru Akropolis
Prodám hru Akropolis
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 10 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas