Autor: Ondřej Podavka | 24.7.2024 | 0

5 věží je karetní hra, ve které se hráči stávají architekty soupeřící ve stavbě co nejvyšších věží. Každý z nich staví pětici různých věží – lesní, šrotovou, pískovou, strašidelnou a dortovou. Během hry postupně získávají karty představující věžová patra, které vykládají před sebe a skládají z nich jednotlivé věže. Za ty pak hráči na konci hry obdrží body a hráč, který jich získá nejvíce, se stane vítězem hry.

Příprava hry:

Hráči zamíchají karty věžových pater a utvoří z nich na dosah všech hráčů dobírací balíček. Tyto karty určují typ věže (lesní, šrotová, ...), do které je možné kartu použít. A také uvádí číslo 0-15, které pak určuje její umístění v rámci věže (vyšší patro věže musí mít nižší číslo než patro nižší).

Vedle dobíracího balíčku ponechají prostor pro nabídku pěti karet a odkládací hromádku.

Průběh hry:

Hra probíhá po určitý počet kol, přičemž na začátku každého z nich se vyloží nabídka pěti karet. Dále hráči provedou následující tři kroky:

1. Nabídka: začínající hráč řekne, o kolik karet z nabídky má zájem; další hráči poté musí buďto navýšit nabídku (tj. projevit zájem o více karet), nebo pasovat. Takto se pokračuje, dokud se nevyjádří všichni hráči, nebo dokud některý z nich neřekne maximální počet 5; poté si hráč, který zahlásil nejvyšší nabídku, vezme z nabídky odpovídající počet karet dle vlastní volby.

2. Stavba: hráč, který získal karty, smí nejprve zbourat jednu kartu z jedné své věže a umístit ji na svoji hromádku trosek. Poté přiloží ke svým rozestavěným věžím všechny získané karty za dodržení několika pravidel:

  • hráč smí stavět pouze jednu věž od každého druhu;
  • v každé věži musí být karty pouze jednoho druhu;
  • každá karta musí nést nižší číslo, než karta v patře pod ním – zde jsou dvě výjimky: na kartu č. 8 lze umístit jakoukoli kartu a kartu s č. 9 lze umístit na jakoukoli kartu (kromě č. 0);
  • karta č. 0 celou věž zastřešuje – nelze na ni přiložit žádnou kartu, ani ji zbourat.

3. Úklid: nevybrané karty se odloží na odkládací hromádku. Začínajícím hráčem se stane hráč po levici hráče, který ve skončeném kole stavěl, a začíná další kolo.

Poté, co se poprvé doberou všechny karty z dobíracího balíčku, hráči vytvoří nový z karet v odhazovací hromádce.

Konec hry:

Partie hry 5 věží končí na konci kola, v němž je podruhé dobrán dobírací balíček. Hráči si poté spočítají vítězné body: za každou kartu ve svých věžích dostanou po jednom bodu, věže uzavřené kartou s č. 0 a nejvyšší věž se obodují ještě jednou (je-li tedy nejvyšší věž zastřešena kartou č. 0, hráči získají po třech bodech za každou kartu v ní). Poté si odečtou body za zbouraná patra věží: za jednu kartu ztratí 1 bod, každá další karta potom stojí vždy o jeden trestný bod více. Hráč s nejvyšším celkovým počtem bodů se stává vítězem.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Pěnovy insert Fallout - Feldherr
Pěnovy insert Fallout - Feldherr
Akt. cena: 390 Kč
Končí za: 20 hodin

Offcanvas