Autor: whiskas | 16.7.2024 | 0

V zemích Antagarichu hrdinové síly a magie pokračují v průzkumu nezkrotných krajin všech království. Odkrývají prastaré artefakty, objevují nové osady a získávají na svou stranu mocná stvoření. Všemi svými činy usilují o moudrost a zkušenosti. V průzkumu krajin jim pomáhá armáda věrných. A díky tomu, že vyhánějí z okolních hranic nenechavé nepřátele, se jejich jména těší mezi obyvateli víře a důvěře.

Heroes of Might and Magic III: The Board Game je strategická desková hra pro 1–3 hráče, ve které můžete být buď hrdinou síly, či bojovníkem hrdě nesoucím meč a štít anebo se stát pánem magie ovládajícím prastarou moc kouzel. Každá partie probíhá buď v rámci scénáře, nebo celé kampaně, přičemž každý scénář má svou vlastní mapu, podmínky vítězství a specifická pravidla. Ať už si ke slávě zvolíte kteroukoli cestu, mějte své věrné bojovníky blízko a svůj balíček karet ještě blíž! Vítejte v zemi Antagarichu!

Příprava hry:

  1. Podle zvoleného scénáře z Knihy misí se uprostřed stolu sestaví mapové dílky, vedle se umístí deska bojiště, počítadlo kol s černou kostičkou na prvním políčku, jeden zamíchaný balíček karet Hvězdářských vyhlášek lícem dolů, čtyři roztříděné balíčky zamíchaných karet Neutrálních jednotek lícem dolů, tři roztříděné balíčky zamíchaných karet Dovedností, Artefaktů a Kouzel lícem dolů, u kterých se zároveň založí i tři odhazovací balíčky z vrchních karet otočených lícem nahoru, dále čtyři roztříděné balíčky zamíchaných karet pro Útok, Obranu, Moc a Vědomosti lícem nahoru, a nakonec hromádky roztříděných základních typů žetonů.
  2. Každý hráč si vybere jednu z barevně rozlišených frakcí, a zvolí si i jednoho z hlavních hrdinů své frakce. Před sebou si poté připraví odpovídající hráčskou desku s kartami a figurkou hrdiny, dále příslušnou desku města spolu s dílky budov k výstavbě, karty jednotek, žetony a kostičky frakcí. Zároveň si na stupnici Úrovní své desky hrdiny umístí jednu z kostiček na políčko 1.
  3. Dle pravidel scénáře si hráči nastaví úvodní příjem umístěním jedné kostičky na ukazatel Příjmu své desky města, a vedle ní si do osobní zásoby naskládají scénářem dané počáteční žetony Surovin. Dále na svou desku města umístí i žetony Výstavby, Populace, a Knihy kouzel, přičemž si pod spodní hranou desky přehledně rozloží dílky budov k výstavbě.
  4. Všichni hráči si složí svůj vlastní Might & Magic balíček karet tak, že si nejprve připraví jednu kartu Dovednosti hrdiny a jednu kartu Zaměření pro 1. úroveň. Dále si dle hodnot pro Útok, Obranu, Moc a Vědomosti, které mají uvedeny na svých deskách hrdiny, doberou odpovídající počty karet ze základních balíčků. Hrdinové síly si navíc dobírají jednu kartu Magický šíp, a Hrdinové magie dvě karty Magický šíp. Takto složený balíček si pak každý hráč zamíchá a položí jej lícem dolů vedle své desky hrdiny.
  5. Každý hráč umístí figurku svého hrdiny na odpovídající startovní mapový dílek s městem otočený lícem nahoru, který si lze případně i libovolně natočit.

Průběh hry:

Ve hře se pravidelně střídají dva druhy herních kol:

  1. Výrobní kolo: Na jeho začátku každý hráč získává příjem z postavených městských budov, osad a dolů, které ovládá. Množství Surovin sleduje na počítadle příjmu svých desek města.
  2. Hvězdářské kolo: Na jeho začátku se otočí a vyhodnotí efekt vrchní karty Hvězdářské vyhlášky pro všechny hráče, čímž se pozmění průběh hry.

Konec kola se zaznamenává na počítadle kol posunem černé kostičky, aby bylo zřejmé, kolikáté kolo a který druh kola aktuálně probíhá. V každém kole si hráč na začátku svého tahu může odhodit z ruky libovolný počet karet a dobrat si jiné karty ze svého dobíracího balíčku Might & Magic až do aktuálního limitu daného stupnicí Úrovní na své desce hrdiny. Poté hráč může provádět následující typy akcí:

  • Městské akce: Každou ze tří městských akcí, tj. výstavbu města, posílení a verbování jednotek, nebo nákup kouzel, lze provést jednou za kolo, ve svém vlastním tahu i v tahu jiného hráče, dokonce i těsně před soubojem, ale nikoliv během souboje. Po provedení akce města hráč obrátí na své desce města odpovídající žeton Výstavby, Populace nebo Knihy kouzel neaktivní stranou vzhůru. Takovou akci lze znovu provést až v příštím kole, přičemž s ukončením kola se žetony obracejí opět aktivní stranou vzhůru.
  • Pohybové akce: Hráč během svého tahu může opakovaně pohnout hrdinou dokud na to má dostatek Bodů pohybu. Za každý vynaložený Bod pohybu lze provést buď akci přesunu hrdiny o jedno políčko na mapě kterýmkoli směrem, nebo akci pokračování v souboji proti Neutrálním jednotkám po další jedno klání, anebo akci umístění nového mapového dílku ze své zásoby Dalekých mapových dílků, či akci otočení neprozkoumaného mapového dílku, nachází-li se hráč s figurkou hrdiny na mapovém políčku sousedícím s dotyčným neprozkoumaným mapovým dílkem. Vyčerpané Body pohybu hráč zaznamenává na desce hrdiny otočením svých žetonů Pohybu neaktivní stranou vzhůru. S ukončením kola se žetony obracejí opět aktivní stranou vzhůru.
  • Akce Morálky: Během hry může různě klesat či stoupat morálka frakce (vyjma frakce Nekropole). Získá-li hráč Pozitivní morálku, poblíž svého dobíracího balíčku Might & Magic si položí žeton Pozitivní morálky, který lze kdykoli využít a odhodit, dokonce i během souboje, buď k dobrání jedné karty ze svého balíčku, nebo k odhození libovolného počtu karet z ruky a dobrání stejného počtu karet ze svého balíčku, anebo k zopakování hodu kostkou. Hráč může mít vždy jen jeden žeton Morálky. Pokud hráč získá Negativní morálku zrovna když je držitelem žetonu Pozitivní morálky, musí odhodit žeton Negativní morálky, a naopak. Má-li obdržet další žeton Negativní morálky, tak na konci svého tahu odhodí všechny karty z ruky.

Konec hry:

Ačkoliv se vítězné podmínky v různých scénářích mění, nejběžnější podmínkou je porazit všechny znepřátelené frakce. Toho lze dosáhnout ovládnutím všech měst a osad patřících nepříteli. Není-li uvedeno jinak, hráč, který po tři celá po sobě jdoucí kola zůstane bez města i osady, prohrává a je vyřazen ze hry. Totéž se stane, je-li hlavní hrdina poražen při obraně obléhaného města, přičemž už nemá žádná další města ani osady.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Pán Prstenů LCG - Základ kamene
Pán Prstenů LCG - Základ kamene
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 11 dnů

Offcanvas