Autor: Ondřej Podavka | 30.6.2024 | 0

Ve hře Města se hráči stávají urbanisty pověřenými návrhem městské čtvrti, která se má stát místem plným obytných a úředních budov, parků a míst pro trávení volného času na pobřeží. Hráč, který nejlépe vyhoví požadavkům radnice, tj. získá na konci hry nejvíce bodů, se stane vítězem.

Příprava hry:

Hráči rozloží doprostřed stolu společný herní plán, který má v horní části místo pro desku metropole se společnými úkolů a pod ní čtyři oblasti pro společnou nabídku 4 různých herních prvků (osobní úkoly, dílky města, městké zajímavosti a budovy).

Hráči si společně vyberou desku světové metropole, se kterou budou hrát. Deska popisuje 3 společné bodované úkoly vč. podmínech pro splnění. Tuto desku hráči umístí do horní části herního plánu.

Poté do příslušných oblastí herního plánu připraví:

  1. balíček karet osobních úkolů - ty budou hráči pří hře získávat a následně se snažit plnit uvedené úkoly,
  2. zásobu dílků města - z těch budou hráči stavět svá města do mřížky 3x3 tyto dílky. Každý dílek má 4 části, které jsou buď vodní plocha, městský park nebo barevné místo pro výstavbu budov.
  3. zásobu městských zajímavost - které budou hráči umisťovat buď do parků nebo na vodní plochu a tím zvyšovat jejich bodovou hodnotu do závěrečného bodování.
  4. zásobu plastových budov ve čtyřech barvách vložených do látkového pytlíku.

Z těchto zásob poté hráči vyloží do čtyř oblastí na herním plánu nabídky příslušných komponent. Nakonec každý hráč obdrží figurky pracovníků, kroužky a skórovací žeton své barvy a jeden ze startovních dílků města.

Průběh hry:

Hra trvá po osm kol, v nichž se hráči střídají v tazích. V každém tahu hráč umístí figurku pracovníka do jedné z oblastní na herní desce a vybere si z příslušné nabídky jednu nebo více komponent. V každém kole takto umístí v libovolném pořadí čtyři pracovníky, každého do jiné části herního plánu, a získá tedy:

  • jednu kartu osobního úkolu, kterou umístí poblíž své herní oblasti;
  • jeden dílek města, tvořený čtyřmi poli, z nichž každé je jednoho ze tří typů (město, park, vodní plocha; město představuje stavební plocha v jedné ze čtyř základních barev); dílek umístí do své čtvrti tak, aby cele přiléhal k již umístěnému dílku;
  • jednu nebo dvě zajímavosti (např. monument nebo stavební plocha universální šedé barvy), které umístí na pole příslušného typu;
  • skupinu dvou až čtyř budov, které umístí buď na pole se stavební plochou příslušné barvy, popř. šedé barvy, nebo na již stojící budovu téže barvy.

Na konci svého tahu hráč vždy ověří, zda nesplnil některý z veřejných úkolů; pokud ano, umístí na příslušné místo kroužek své barvy, a to na nejvyšší neobsazené číslo udávající počet udělených vítězných bodů.

Na konci každého kola hráči připraví novou společnou nabídku.

Konec hry:

Hra končí po odehrání osmi kol. Každý hráč obdrží body za splněné veřejné a osobní úkoly, za souvislé oblasti parků a vodních ploch a za monumenty.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokl. ostrově
Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokl. ostrově
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 21 hodin

Offcanvas