ALBI: Oznámena celá řada autorských titulů i nová rozšíření

Autor: Tomoko | 14.7.2024 | 7

Vydavatelství Albi oznámilo v rámci svého livestreamu celou řadu autorských her, jejichž vydání v následujícím období chystá. Jsou to tituly Čajová zahrada Tomáše Holka, Oříškobraní od dvojice Eliška Holubová a Marek Vejborný, Vlaky na trati Martina Doležala, Únikovka: Kafka od dvojice Honza Chabr a Bára Šulcová a také dvojice rozšíření Karak: Goblin – Nexus a Karak 2: Imperium od dua Petr Mikša a Roman Hladík.

Čajová zahrada je středně náročné euro o pěstování čaje, kde je ústředním mechanismem deck building, který je doplněn řadou dalších mechanismů. Hráči se v této hře vžijí do role pěstitelů čaje, kdy každý začíná se základním balíčkem karet, který si v průběhu hry rozšiřuje. Jednotlivé karty v balíčku je možné i nutné kombinovat, což spouští další pomocné akce či řadu dalších efektů a určuje sílu akce, kterou je možné v daném tahu provést. Hráč má na výběr z celkem pěti hlavních akcí. Stěžejním úkolem je výroba čerstvého či fermentovaného čaje v podobě čajových lístků, které je možné dále využít k placení, přičemž prvním postupně klesá hodnota, zatímco druhým stoupá, ale náročnost jejich výroby se taktéž liší.

Hra je určena pro 2 až 4 hráče od 12 let s herní dobou okolo 90 minut. Plánované datum vydání je v říjnu 2024.

Privátní: 2024-07-12-01.webp

Privátní: 2024-07-12-02.jpg

Oříškobraní je rodinná hra určená především pro hraní s dětmi, ve které se hráči coby veverky pohybují po 3D stromě ve snaze nasbírat co nejvíc oříšků dříve než ostatní. Pohyb je řízen za pomocí čtyř kostek, jejichž symboly umožňují cestovat pod stromem i po stromě a podle toho, co na kostkách padne, je potřeba vše nakombinovat tak, aby byl pohyb co nejefektivnější a umožnil sebrat oříšek, přičemž žetony oříšků jsou o dvou různých bodových hodnotách.

Během sběru je však nutné dát si pozor na postavy sovy a lišáka, kteří oříšky velmi rádi loupí – a všechny nevyužité kostky pohybu se použijí právě pro pohyb těchto zlounů. Veverce totiž nestačí jen oříšek sebrat, ale musí jej také odevzdat, což může provést jen na některých políčkách herního plánu. Samotní veverčáci si během hry nikterak neškodí, jen závodí o to, kdo bude rychlejší. Jakmile se některému z hráčů podaří naplnit všechna místa na své desce hráče oříšky, všichni ostatní mají k dispozici poslední tah a partie následně končí. Veverčák s nejvyšší celkovou bodovou hodnotou oříšků vítězí.

Hra je určena pro 2 až 4 hráče od 6 let s herní dobou okolo 30 minut. Plánované datum vydání je v říjnu 2024.

Privátní: 2024-07-12-03.webp

Privátní: 2024-07-12-04.webp

V karetní hře Vlaky na trati se hráči přesunou do 19. století, kde se stanou architekty železničních tratí a jedním ze železničních magnátů průmyslové revoluce. Hlavní mechanikou je zde flip and write (hraní karet a zapisování výsledků). Princip hry spočívá v budování železniční sítě a hraní karet, které se ukládají do jedné řady, po nichž uhánějí vlaky jednotlivých hráčů v podobě figurek lokomotiv, přičemž na každé kartě jsou tři koleje, které na sebe navazují, různě se kříží a protínají.

Hráč ve svém tahu přiloží do řady kartu a všichni si po kolejích posunou figurky svých lokomotiv. Pokud se svou lokomotivou navštíví lokaci s nějakou budovou, nádražím či surovinou, vše zaznačí do svého záznamového archu, za což získávají vítězné body a další výhody. Hlavním cílem je tedy sbírat bonusy a body projížděním jednotlivých lokací a zároveň se snažit zabránit v tom svým soupeřům.

Pravidla obsahují dvě varianty hraní i bodování a hráč s nejvyšším počtem vítězných bodů na konci hry se stává vítězem.

Hra je určena pro 2 až 3 hráče od 8 let s herní dobou okolo 15 až 30 minut. Plánované datum vydání je v říjnu 2024.

Privátní: 2024-07-12-05.webp

Privátní: 2024-07-12-06.webp

Únikovka: Kafka je nový přírůstek do série původních rébusových karetních her z edice Mozkovna, který se inspiruje životem a zejména dílem spisovatele Franze Kafky. Na rozdíl od jiných únikových her zde nejsou žádné úhledné balíčky, ale všechny karty indicií se vysypou na stůl na jednu velkou hromadu, v níž v roli úředníka F. řešitelé společně hledají odpovědi na jednotlivé rébusy, jež jim přicházejí potrubní poštou.

Hra je určena pro 1 až 6 hráčů od 14 let s herní dobou okolo 90 minut. Plánované datum vydání je v listopadu 2024.

Privátní: 2024-07-12-07.webp

Karak: Goblin – Nexus je rozšíření pro karetní hru Karak: Goblin, v níž se účastníci v roli známých hrdinů vydávají do gobliních jeskyní. Základní hra funguje na principu jednoduchého deck buildingu, kdy hlavním cílem všech je vytvářet z karet silná komba, s jejichž pomocí se probojují skrz řady nestvůr.

Toto nové rozšíření umožňuje hrát hru až v pěti hráčích a do hry přináší dva nové herní režimy. Prvním je alternativní řešení závěrečného souboje s bossem, který je napínavější a dynamičtější, neboť se finální vládci dočkají vlastních karetních balíčků. Druhým je tzv. „Přežití“, ve kterém hráči bez možnosti léčení a oživení čelí vlnám stále silnějších nepřátel, jež draftují a všichni najednou s nimi bojují, s cílem zůstat naživu jako poslední.

Kromě toho rozšíření přináší dvojici nových hrdinů, bossů a nový typ lektvaru. Nejedná se o samostatně hratelné rozšíření, ke hraní je potřeba vlastnit základní hru, která je určena pro 2 až 4 hráče od 8 let s herní dobou okolo 30 minut. Plánované datum vydání je v září 2024.

Privátní: 2024-07-12-08.webp

Privátní: 2024-07-12-09.webp

Karak 2: Imperium je rozšíření pro základní hru Karak 2, jež vyšla v loňském roce. Karak 2 je kompetitivní dobrodružná hra, kde se hráči ujímají role jednoho z hrdinů a prozkoumávají krajinu v okolí hradu Karak. V průběhu partie bojují s nestvůrami, získávají různé předměty, na osvobozených územích těží suroviny a zakládají města. Ve městě pak staví různé budovy a díky nim verbují pomocné síly pro boj. Hlavním cílem hry je porazit temného generála a zároveň získat co nejvíce kamenných duší, které představují vítězné body.

Toto rozšíření přináší systém pro souboje mezi hráči a nový herní režim Impérium, ve kterém hráči kromě běžného cíle soupeří i o korunu Imperátora. Držitel koruny dostane silnou kostku imperátora a ostatní hráči mu platí daně. Na druhou stranu kdykoliv verbuje armádu nebo staví budovu, musí, jakožto správný vladař, postavit budovu či naverbovat jednotky i jednomu svému protihráči. Navíc se stává terčem pro své protivníky. Při soubojích se hráči mohou navzájem připravovat o suroviny.

Rozšíření také přináší pět nových hrdinů, přičemž jen jeden je nový a zbylí pochází z původní hry Karak a jejích rozšíření, dále dva nové typy nestvůr a několik nových typů krajiny. Ke hraní je potřeba vlastnit základní hru, která je určena pro 2 až 5 hráčů od 10 let s herní dobou okolo 45 minut. Plánované datum vydání je v říjnu 2024.

Privátní: 2024-07-12-10.webp

Privátní: 2024-07-12-11.webpTrolí hlídka

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Pán Prstenů Khazad dum
Pán Prstenů Khazad dum
Akt. cena: 670 Kč
Končí za: 21 hodin

Offcanvas