Krátké zastavení webu ve 21:30

V tomto čase na pár minut odstavíme web. Zkuste prosím do té dobry dokončit svou práci (hlavně psaní diskusních příspěvků a podobně). Je v nějakém přetíženém stavu, tak zkusíme, zda se nezvpamatuje bez razantnějších opatření.

Autor: Ondřej Podavka | 30.6.2024 | 0

Ve hře Města se hráči stávají urbanisty pověřenými návrhem městské čtvrti, která se má stát místem plným obytných a úředních budov, parků a malebných zákoutí u vody. Hráč, který nejlépe vyhoví požadavkům městské rady, tj. získá na konci hry nejvíce bodů, se stane vítězem.

Popis herních komponent a příprava hry

Hráči rozloží doprostřed stolu společný herní plán, který má v horní části místo pro desku metropole, která popisuje tři společné úkoly. Jednu z těchto desek si hráči vyberou a umístí ji sem. Níže se nacházejí čtyři oblasti pro čtyři různé herní prvky. Hráči nejprve připraví:

  1. Balíček bodovacích karet, které si hráči budou vykládat před sebe a snažit se plnit uvedené úkoly přinášející body.
  2. Sloupeček pozemkových destiček, z nichž budou hráči stavět svá města do mřížky 3x3. Každý dílek tvoří čtyři pole s vodní plochou, městským parkem nebo stavební parcelou v některé ze čtyř základních barev.
  3. Zásobu městských zajímavostí (např. sochy nebo fontány), které budou hráči umisťovat na políčka pozemkových destiček a tím zvyšovat jejich hodnotu v závěrečném bodování. 
  4. Dílky budov ve čtyřech barvách (shodných s barvami parcel na pozemkových destičkách) hráči vloží do látkového pytlíku.

Z těchto zásob poté hráči vyloží do zmíněných čtyř oblastí na herním plánu nabídky příslušných komponent. Nakonec každý hráč obdrží figurky dělníků, kroužky milníků a bodovací válečky své barvy a jednu startovní pozemkovou destičku.

Průběh hry

Hra trvá po osm kol, v nichž se hráči střídají v tazích. V každém tahu hráč umístí figurku dělníka do jedné z oblastí na herní plánu (pokaždé do jiné) a vybere si z příslušné nabídky jednu nebo více komponent. V každém kole tedy umístí v libovolném pořadí čtyři dělníky a takto získá (v různém pořadí):

  • jednu bodovací kartu s osobním úkolem,
  • jednu pozemkovou destičku, kterou přiloží do své čtvrti tak, aby cele přiléhala k alespoň jedné již umístěné,
  • jednu nebo dvě zajímavosti, které položí na zvolená pole pozemkových destiček ve své čtvrti,
  • skupinu dvou až čtyř dílků budov, které umístí buď na pole pozemkové destičky se stavební plochou příslušné barvy (popř. barvy šedé), nebo na již stojící budovu téže barvy.

Rozehraná hra

Na konci svého tahu hráč vždy ověří, zda nesplnil některý z veřejných úkolů na desce metropole. Pokud ano, umístí na příslušné místo kroužek milníku své barvy, a to na nejvyšší neobsazené číslo udávající počet udělených vítězných bodů.

Na konci každého kola hráči připraví novou nabídku na společném herním plánu a pokračují dalším kolem.

Konec hry

Partie hry Města končí po odehrání osmi kol. Každý hráč obdrží body za splnění společných úkolů na desce metropole a osobních úkolů na svých bodovacích kartách. Dále pak body za každou souvislou oblast parků a vodních ploch (podle toho, kolik se zde nachází různých zajímavostí) a za sochy.

Hráč, který takto obdržel nejvíce bodů, se stává vítězem hry.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Ahoj
Ahoj
Akt. cena: 599 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas